Антологиски видеа: Кичевчани за Илинден маршираат накај Крушево (1988 година)

Категории: Кичево, Мултимедија, Слајдер

Со мало задоцнување, бидејќи ни беа испратени непосредно пред Илинден, ги објавуваме овие две видеа направени во далечната 1988 година.

На видеата се кичевчани кои се собираат и одат пешки накај Крушево по повод Илинден. Попатно застануваат на гробовите од Христо Узунов, Ванчо Србаков и соборците во село Цер. Во Крушево се среќаваат со внуката на војводата Питу Гули.

Ваквите активности во тоа време биле набљудувани од тајните служби на СФРЈ и бележени како акти на национализам. Секоја чест за луѓето на видеата.

Кичевчани маршираат кон Крушево за Илинден 1988 година

Кичевчани на Мечкин камен и на гости кај внуката од Питу Гули 1988 година

Видеата се објавени благодарение на Љубе и Бобан Томески

Коментирај:

(Kicevo.Mk се оградува од сите коментари кои наведуваат на национална, расна и верска нетрпеливост)

Документарен филм посветен на судбините на членовите на првиот президиум на АСНОМ во кој влегувал и нашиот сограѓанин, Владимир Полежиноски, интелектуалец и составувач на првите документи на Асномска Македонија.

FB Analytics


Tags: , , , , , ,