Home » Archives by category » Актуелни теми
Американската КСС почнува да ја гради фабриката во Кичево

Американската КСС почнува да ја гради фабриката во Кичево

Американската компанија „Кеј Сејфти Системс“ (КСС) за две до три недели ќе започне со изградбата на производствениот погон во слободната економска зона во Кичево. Објектот со површина од 13.600 метри квадратни треба да биде готов до втората половина на ноември и во него до крајот на годинава се планира да се вработат 300 луѓе. Ова го истакна […]

Усвоен буџетот на општина Кичево за 2015 година

Усвоен буџетот на општина Кичево за 2015 година

Советот на општина Кичево вчера едногласно го усвои буџетот на општината за 2015-та година, кој изнесува 700 милиони денари. Со буџетот се усвоија и програмите за развои во свертата на културата, спортот, социјаната заштита, локалниот економски развои и животната средина. На седницата пред советниците се обрати градоначалникот на општина Кичево Фатмир Дехари кој откако им […]

Кичевскиот совет ќе го носи буџетот за 2015 година

Кичевскиот совет ќе го носи буџетот за 2015 година

Советниците во општина Кичево утре ќе ја одржат 25-тата седница на советот. На дневен ред ќе се најдат следните точки: 1. Предлог Буџет на Општина Кичево за 2015 година. 2. Предлог Одлука за извршување на буџетот на Општина Кичево за 2015 година. 3. Предлог Одлука за измена и дополна на траен отпис на даночните обврски. […]

Анализа: Дали во дел од кичевските училишта има превработеност?

Анализа: Дали во дел од кичевските училишта има превработеност?

Каква е состојбата со вработувањата во образовните институции под надлежност општина Кичево? Колку истите ги задоволуваат или не ги задоволуваат критериумите кои ги побарува образовниот процес? Дали и колку истите се злоупотребуваат и штетат наместо да користат на образовението? Дали општина Кичево, на чиј буџетски терет се основните и средни училишта, работи според буџетските можности? […]

Кичевските училишта сега останаа и без струја

Кичевските училишта сега останаа и без струја

Продолжува голготата на основците во две од трите основни училишта во Кичево. Од вчера е исклучена струјата во основните училишта „Кузман Јосифоски – Питу“ и „Др. Владимир Полежиноски“ во Кичево. Екипи на ЕВН ги исклучиле училиштата поради неплатени долгови. Општина Кичево како основач на овие училишта, според законот, треба да ги подмири долговите за двете […]

Американската фабрика во Кичево бара референт за увоз-извоз

Американската фабрика во Кичево бара референт за увоз-извоз

Американската компанија за производство на безбедносни перничиња, Key Safety Systems, која наскоро треба да започне со работа, распиша оглас за вработување на Референт за увоз-извоз. Кандидатот треба да има завршено високо образование (предност се зема завршен смер по надворешна трговија), добро познавање на царинските прописи, 2 години работно искуство на слично работно место и задолжително […]

10 години од неуспешниот Референдум против срамната територијална поделба

10 години од неуспешниот Референдум против срамната територијална поделба

Тешко ми е што го пишувам ова. После 10 години е уште погорко чувството отколку тој врнежлив 7-ми ноември. Денес, точно пред 10 години се одржа референдумот против новата територијална организација на Република Македонија. 10 години после тоа, само на најиндоктриниран слепец не му е јасно која катастрофа претставуваше тој закон. Ќе ме извините за […]

Заврши протестот на родителите пред општина Кичево

Заврши протестот на родителите пред општина Кичево

Заврши мирниот протест пред Општина Кичево на кој родителите на учениците кои учат во основните училишта „Кузман Јосифоски – Питу“ и „Д-р. Владимир Полежиноски“  побараа од општинските власти да се реши проблемот со греењето во овие две училишта. Делегација на родители беше примена од страна на градоначалникот Фатмир Дехари со едно единствено барање: Кога ќе […]

Во понеделник протест пред општина Кичево

Во понеделник протест пред општина Кичево

Советот на родители чии деца учат во основните училишта „Кузман Јосифоски – Питу“ и „Владимир Полежиноски“ донесе одлука заедно во понеделник да излезат на протест пред општина Кичево. Протестот ќе се одржи во 10 часот. Бараат општината да го реши проблемот и да обезбеди нормално одвивање на наставата за нивните деца. Родителите се принудени на ваков чекор […]

Од утре и учениците од ОУ „Др. Владимир Полежиноски“ не одат на настава

Од утре и учениците од ОУ „Др. Владимир Полежиноски“ не одат на настава

Од утре и децата од ОУ „ Др. Владимир Полежиноски“ нема да посетуваат настава. Причината е иста како и во ОУ „Кузман Јосифоски – Питу“, нема греење и дечињата се смрзнуваат. Ваквата одлука ја донеле родителите. Во училиштето воопшто не се пушта парно греење. Не се знае кога ќе продолжи наставата, нити кога ќе биде […]

Page 1 of 41234