Home » Archives by category » Фотоисторија
Антологиска фотографија: Кичевчани во Крушево во комитски униформи во 1983 година

Антологиска фотографија: Кичевчани во Крушево во комитски униформи во 1983 година

На сликата се: Ѓорѓија од Лазоровци, Љубе-Питу, Аце-Комитата, Раде од Лазоровци, Митан, Тоше-РО, Раде-РЕ, Љ.Гиноски, Рајко, Локачот, Ќире -Братот, Ѓоко, Крсте, Ивче и др. Благодарност до Бобан Томески за фотографијата  

ФОТО(И)СТОРИЈА: Еснафот кафе дома не пиет

ФОТО(И)СТОРИЈА: Еснафот кафе дома не пиет

„Еснафот кафе дома НЕ ПИЕТ!“ Ова е доказ за историската поврзаност помеѓу кичевчанецот и кафеаната. Лезетот овековечен во оваа фотографија е од 30-те години на XX век. Кафеаната „Жупа“ се наоѓала на денешната улица „11 Октомври“ спроти старото Фото Зоран. Повеќето кичевчани местово сега го знаат како „кај ситничарана“. Објектот постои и денес, во сопственост […]

Поглед кон Кичево – фотографија од пред повеќе од 100 години

Поглед кон Кичево – фотографија од пред повеќе од 100 години

Фотографијата е направена пред повеќе од 100 години во близина на местото каде денес е друговскиот мост на Велика река (Треска). Во позадина се гледа Илиница. Ова е првата „средба“ на обичниот патник со Кичево. Глетката не се променила многу оттогаш до денес. Од десна страна е стариот пат кој водел од Битола и Дебар […]

ФОТО(И)СТОРИЈА: Завеани во снег на Буковиќ во триесеттите

ФОТО(И)СТОРИЈА: Завеани во снег на Буковиќ во триесеттите

Денес е предизвик да тргнеш преку Буковиќ кога врне снег, а не пред 80 години. Заборави и на технологија и на перформанси кога природата ќе земе збор може само да му се молиш на Бог да те одглави. Ова е таков момент во кој наши сограѓани тргнале на пат… и заглавиле.

ФОТО(И)СТОРИЈА: „Ѓаолите“ и Напредок 1998 година!

ФОТО(И)СТОРИЈА: „Ѓаолите“ и Напредок 1998 година!

Фотографија од еден убав спомен и времиња. Последно коло од есенскиот дел од првенството во Втората Македонска Фудбалска лига помеѓу Напредок и Тетекс, 21 ноември 1998 година. Напредок победи со 1:0 (полувреме 0:0) и стана есенски шампион. Тетекс беше најголемиот ривал таа сезона. Се гледа радоста на лицата на играчите, управата и верните „Ѓаоли“ во […]

ФОТО(И)СТОРИЈА: Најстарата фотографија на кичевските фудбалери

ФОТО(И)СТОРИЈА: Најстарата фотографија на кичевските фудбалери

Потекнува од 1928 година. Ова досега е најстарата позната фотографија на кичевските фудбалери. Настанала само четири години откако во Кичево е донесена првата кожна фудбалска топка. Еден ден, навидум обичен ден, во месноста „Јурија“ кичевчани почнале да шутираат топка крпеница (топка од партали и чорапи) кој може да стигне подалеку. И… неочекувано, фудбалот станал опсесија […]

ФОТО(И)СТОРИЈА: Легендарната кичевска рок група „Медузи“

ФОТО(И)СТОРИЈА: Легендарната кичевска рок група „Медузи“

Медузи е една од најстарите рок групи во Кичево. Постоеле во седумдесеттите години и често пати настапувале на игранките кои се организирале на Китино Кале. Нејзини членови биле: Стојанче, Живко, Трајче и Раде. Постарите кичевчани сигурно со носталгија се навраќаат на овие времиња. Доколку имате повеќе информации, слободно праќајте. Самата статија со време ќе се […]

ФОТО(И)СТОРИЈА: Првите ученици од училиштето во Подвис

ФОТО(И)СТОРИЈА: Првите ученици од училиштето во Подвис

Првите ученици на училиштето во село Подвис, сликани за време на прославата „50 години од првото училиште на Македонски јазик“. Училиштето започнало со работа само 6 дена по ослободувањето на Кичево, на слободната територија. Каков храбар чекор бил тоа. Им пркосел како на завојувачите, така и на денационализаторските пропаганди. Тоа е првото училиште во современа […]

ФОТО(И)СТОРИЈА: Првиот македонски архиепископ замонашен во Пречиста

ФОТО(И)СТОРИЈА: Првиот македонски архиепископ замонашен во Пречиста

Посетата на првиот македонски Архиепископ Г.Г. Доситеј (по возобновувањето на древната Охридска Архиепископија) на манастирот Св. Богородица Пречиста, 21 Септември 1973, за време на празникот Мала Богородица. Монашката одежда ја облекол токму во манастирските ќелии на Св. Богородица Пречиста во 1924 година.

ФОТО(И)СТОРИЈА: Старата чаршиска чешма

ФОТО(И)СТОРИЈА: Старата чаршиска чешма

Кичевската градска чаршиска чешма. Потекнува веројатно од турско време. Ја гасела жедта на случајниот минувач, на еснафот, на пазарџијата… Повеќе не постои. Колку само се закажувале тука… Се наоѓала во чаршијата, во близина на „Слобода“. Водата била носена од некој извор во насока на Крушино. Цефки од тој водовод денес се откриени при копање на […]