Home » Archives by category » Кичевско
Јубилеен концерт на КУД Бисер – Кичево

Јубилеен концерт на КУД Бисер – Кичево

Културно уметничкото друштво „Бисер“ од Кичево кое надалеку ги промовира македонскиот народен мелос од Кичевско и Македонија деновиве имаат добра причина да прослават. Годинава се одбележуваат 10 години од нивното постоење. По тој повод, во четврток, на 20-ти јуни во Центарот за култура „Кочо Рацин“, КУД „Бисер“ ќе ги почести кичевчани со годишниот концерт, со […]

ФОТО(И)СТОРИЈА: Легендарната кичевска рок група „Медузи“

ФОТО(И)СТОРИЈА: Легендарната кичевска рок група „Медузи“

Медузи е една од најстарите рок групи во Кичево. Постоеле во седумдесеттите години и често пати настапувале на игранките кои се организирале на Китино Кале. Нејзини членови биле: Стојанче, Живко, Трајче и Раде. Постарите кичевчани сигурно со носталгија се навраќаат на овие времиња. Доколку имате повеќе информации, слободно праќајте. Самата статија со време ќе се […]

Годишнина од загинувањето на Мирко Милески и неговите соборци на Буковиќ

Годишнина од загинувањето на Мирко Милески и неговите соборци на Буковиќ

Мирко Милески е добро познат на кичевчани. Жртвата која ја поднел заедно со уште 31 негов соборец се запишани како едни од најславните примери за слободата на Македонија. Загинал во одбрана на слободната територија која се протегала околу Кичево на денешен ден, 1 октомври 1943 година. Од 37 загинале 32 младинци. Во продолжение следи текст […]

Првата фудбалска топка и првиот фудбалски клуб во Кичевско

Првата фудбалска топка и првиот фудбалски клуб во Кичевско

Ако некој било кога се запрашал кога првпат кичевчани заиграле фудбал, овој напис ќе му го даде одговорот. И малку повеќе од тоа, бидејќи тука фудбалот се игра малку подолго од другите места во Македонија, уште од 1909 година! Легендарниот напис за овој клуб потекнува од весник од 1958 година, кога сеуште имало живи играчи […]

Богот Меркур од село Кладник

Богот Меркур од село Кладник

Статуетката е најдена случајно во шеесеттите години во месноста Корита, село Кладник. Потекнува од римскиот период. Изработена од лиена бронза. Висока е 6 сантиметри. Поставена е на конусно профилирано постоље, во стоечка положба.  Тежината на телото му почива на десната нога. Десната рака е спуштена покрај телото и во неа се наоѓа ќесе. Преку левото […]

Петте средновековни цркви во Кичево

Петте средновековни цркви во Кичево

Малку позната, но доста интересна е историјата на нашиот град. Многу малку се знае за староградските обележја од кои денес повеќето не постојат. Малку кичевчани знаат за некогашните цркви кои постоеле во Кичево. Сите се урнати во турболентните времиња по доаѓањето на османлиските Турци на овие простори (1385 година) кои донеле различна култура, нови обичаи […]

Св. Александар од Белица, црква која крие мошти од Светец?

Св. Александар од Белица, црква која крие мошти од Светец?

Над селото Белица (кичевска), во кругот на гробиштата постои мало црквиче посветено на Свети Александар. Селаните го слават на 26 мај, тоа е селски празник, Александрија. Славата е единствена. Не е познато дека се празнува и на друго место. Арно ама и црквичето Свети Александар. Не постои друга црква посветена на овој светец. Кој е […]

ФОТО(И)СТОРИЈА: Првиот македонски архиепископ замонашен во Пречиста

ФОТО(И)СТОРИЈА: Првиот македонски архиепископ замонашен во Пречиста

Посетата на првиот македонски Архиепископ Г.Г. Доситеј (по возобновувањето на древната Охридска Архиепископија) на манастирот Св. Богородица Пречиста, 21 Септември 1973, за време на празникот Мала Богородица. Монашката одежда ја облекол токму во манастирските ќелии на Св. Богородица Пречиста во 1924 година.

Тврдина Кичевско (Китино) Кале

Тврдина Кичевско (Китино) Кале

Кичевското кале, попознато како Китино кале,  е возвишение во кичевската котлина кој е видилив од поголемиот дел од котлината. Истовремено тоа е центар на градот Кичево. Моментално е парк (во прилично незавидна состојба), со спомен костурница. Но, од најстари времиња, па се до средината на XIX век ова место било населено во континуитет, со помали […]

Охридско – Дебарското востание од 1913 година

Охридско – Дебарското востание од 1913 година

Заборавеното и забранетото Охридско-Дебарско востание во југозападниот дел од Македонија од септември 1913 година, еден месец по Букурешкиот договор. ВМОРО во соработка со вооружените македонски Албанци креваат востание против српските војски. Ова е веројатно првиот воен сојуз помеѓу ВМОРО и Албанците. Востанието добива тајна поддршка и од штотуку формираната албанска држава. Во денешната македонска историја […]

Page 1 of 212