Home » Archives by category » Лично
BIG DATA

BIG DATA

Големите податоци или големата количина на податоци (Big Data ) се нов прозорец на вредни информации во бизнисот и во денешно време речиси секој поголем ,но и помал бизнис не може да биде во тек со светските трендови доколку една компанија нема одредена информација во точен момент за стартирање на својот нов продукт (најсвеж пример […]

Големите сили – Долготројниот развој и изворите на енергија како геополитички  фактор во меѓународните односи

Големите сили – Долготројниот развој и изворите на енергија како геополитички фактор во меѓународните односи

Геополитиката е наука која ги изучува географските ефекти на одредена држава,регион и нивното влијание врз меѓународните односи и политика. Во одреден период големите сили соработувале меѓу себе, но знаеме и дека различните интереси довеле до катастрофални последици,светски војни и дизбаланс на светскиот поредок. Иако во текот на развојот на човечката историја минералите играле позитивна улога, […]

10 години од неуспешниот Референдум против срамната територијална поделба

10 години од неуспешниот Референдум против срамната територијална поделба

Тешко ми е што го пишувам ова. После 10 години е уште погорко чувството отколку тој врнежлив 7-ми ноември. Денес, точно пред 10 години се одржа референдумот против новата територијална организација на Република Македонија. 10 години после тоа, само на најиндоктриниран слепец не му е јасно која катастрофа претставуваше тој закон. Ќе ме извините за […]

АНАЛИЗА: Украина како баланс помеѓу истокот и западот

АНАЛИЗА: Украина како баланс помеѓу истокот и западот

Во овој текст накратко ќе ги опишам надворешнополитчките, историски и економски фактори и влијанија кои Украина е ставаат во држава која има многу битна улога во развојот на светскиот мир, стабилност и нејзиното влијание врз меѓународните политички процеси. Внатрешните работи во Украинската држава ќе бидат напишани во друг текс, но никако не смеат целосно да […]

Најскапиот и најдефицитарниот ресурс – Претприемништвото (I)

Најскапиот и најдефицитарниот ресурс – Претприемништвото (I)

Во изминатиов период, мора да се согласите, зачестија гласините дека во нашава држава е дојдено времето кога мора да се направи една т.н. рекласификација на поимот “патриотизам”, од традиционален во современ. Многу често можевме да чуеме разни слогани како: “Патриот си ако инвестираш во Република Македонија”, понатаму, “Претпремништвото е патриотизам” (теза која и јас ја […]

Тоше Проески, момчето од „провинција“ по кого заплака цела Македонија

Тоше Проески, момчето од „провинција“ по кого заплака цела Македонија

Се сеќавам на утрото истиов ден пред 6 години. Беше околу 8.20. Одев на факултет. Во таксито нон стоп свиреа песни на Тоше Проески. Чувствував некоја мачнина имав некое грдо чувство. Прекинаа една од песните и кажаа дека кај Нова Градишка во сообраќајна несреќа загинал Тоше… Кога ќе слушнеш таква вест не ти се верува, […]

Кичево.Мк го слави ПРВИОТ РОДЕНДЕН!

Кичево.Мк го слави ПРВИОТ РОДЕНДЕН!

Во овие моменти, пред 1 година во етерот беше пуштена првата официјална вест од www.Kicevo.Mk. За 69-годишнината од ослободувањето на Кичево ние му го подаривме овој портал на нашиот роден град Кичево и на кичевчани, без разлика каде се. И оттогаш не помина ден без вест од Кичево. Споделивме убави, споделивме лоши вести. Битно се […]

АНАЛИЗА: Економските односи на Турција за време на протестите

АНАЛИЗА: Економските односи на Турција за време на протестите

Ова лето Турција, ќе има нова разделна линија – пред и после плоштадот Таксим. Протестите кои најпрвин имаа еколошки карактер, спасувајќи го паркот Гези, од изградба на трговски центар во  на Истанбул,  тие се претворија во масовни демонстрации од страна на разни таргет групи во општеството на Турција. Во оваа кратка анализа ќе бидат опишани […]

Досега и отсега

Досега и отсега

Пријатели, најпрво да им заблагодарам на сите 16 222 граѓани кои излегоа да ја одбранат идејата зад која застанавме заедно. Мојата длабока почит за оние кои не штедеа ни сили, ни знаење, ни време за да работат на оваа кампања. Тоа беше идеја на единство, развој и соживот. Излеговме во голем број, незнам некој кој […]

Колумна: Мето Колоски – Горд сум што имам потекло од Кичево

Колумна: Мето Колоски – Горд сум што имам потекло од Кичево

Оваа недела е еден од најважните денови за локалното население во Кичево. Како Македонец кој по татко потекнува од овој град, имам аманет од него да му помагам на Кичево и на цела Македонија. Во потрага по подобар живот мојот татко се преселил од Белица во Кичево, па од таму во Скопје, за на крај […]

Page 1 of 3123