Home » Archives by category » Лично (Page 2)
Табла (за соживотот во минатото во Кичево)

Табла (за соживотот во минатото во Кичево)

ТАБЛА……..како игра потекнува од Иран, кај нас донесена преку Турција. Паметам како дете и попосле, се играше на неколку „главни места“ во Кичево. Се играше во томболата кај Танто, поранешен Deep in и Мартинс. Тука се собираа луѓе на кој комарот им беше во крвта, за да во покасните саати одиграат некоја табла на пари. […]

Колумна: Со целиот авторитет за Ташко!

Колумна: Со целиот авторитет за Ташко!

Почитувани Кичевчани, почитувани млади сограѓани, дипломци, млади магистри и идни претприемачи, сакам од се срце да ја споделам оваа моја мисла со сите Вас. Имено, во мојов живот, иако само 30 години, верувајте, поминав низ сè и сешто. Многу падови, привремни порази од една, и многу победи и успеси, од друга страна. Се борам сам, […]

Композиција [#7]

Композиција [#7]

Во минатиот текст говоревме за широко прифатената типизација на композицијата, отворена, полуотворена или фриз и затворена композиција, и нивната под поделба на мрежеста и слободна композивија. Во овој текст ќе проговориме за слободната композиција и нејзините карактеристики. Слободна композиција И во слободната композиција застапена типизацијата на композиции (отворена, затворена и слободна). Отворена слободна композиција, линиите […]

Правила за фотографија кои треба да се знаат – Композиција  [#6]

Правила за фотографија кои треба да се знаат – Композиција [#6]

Композиција е прашање на односите во една уметничка творба. Композицијата значи распоредување на масите, линиите, формите, боите и другите елементи, чии меѓуодноси можат да бидат во повторување, хармонија и контраст, во симетрија и асиметрија, во разни ритми итн. Основната цел на секое компонирање е уметникот (фотографот) што поефикасно да ја изрази својата идеја, а тоа […]

Водици во село Ижишта

Водици во село Ижишта

Ден Божји 18 – ти Јануари, Водопос, почеток на Водици. Ноќта на премин од 17 во 18 – ти после 12 сатот се собираат Божи Кумовите, го врзуваат и китат сребрениот крст со Босилек, црвен и бел конец и старо сребрено париче. Во Ижишта одсекогаш бил само еден крст за цело село, што го сметам […]

Војводата Кочо Куршумот од Крушица

Војводата Кочо Куршумот од Крушица

Војводата Кочо Матев (Матески) Куршумот Крушичанецот е роден во село Крушица, Кичевско Македонија (датум и година на раѓањето не се познати). Како млад и пргав човек почнал да покажува револт кон притисокот на османлиската власт која репресивно се однесувала врз македонското христијанско население, и со присилното населување на муслимани од Кичево кои какоо сманлиски поданици […]

Кичево абер пристигна

Кичево абер пристигна

Минатата година одбележавме голем број јубилеи, десет години од ова, дваесет од тоа, со исто темпо продолжуваме и годинава, со тоа што сега на ред ќе дојде една многу значајна, но за нас трагична годишнина, сто години од поделбата на Македонија Пред сто години Македонците немале сопствена држава, без меѓународна поддршка (единствено во Русија и […]

Правила за фотографија кои треба да се знаат [#5]

Правила за фотографија кои треба да се знаат [#5]

Во изминатите четири излагања, каде видовме за настанокот на фотографијата, што е тоа документарна фотографија, како и за преставниците кои се занимавале со документарната фотографија. Редно е сега да проговориме и за правилата како треба една фотографија без разлика со каков апарат и кој ја фотографирал треба да изгледа. Доста важно е да се спомене […]

Црква Свети Ѓорѓи во Лазоровци

Црква Свети Ѓорѓи во Лазоровци

Постои традиција дека село Лазоровци е многу старо село. За староста на селото говори и црквата Св. Ѓорѓија, која сеуште постои и активно учествува во верскиот живот на селото. Сместена е над селото, а постојат податоци дека е изградена кон крајот на 16 век или почетокот на 17 век. Во склоп на црквата се наоѓаат […]

Во спомен на Раит Ќорото

Во спомен на Раит Ќорото

РАИТ СЕЛОСКИ, 1938 – 2001 година, по етничка припадност Ром, изданок на позната Ромска музичка фамилија, попознат во народот, Кичево и пошироко како РАИТ – ЌОРОТО, надимок додаден од народот поради неговиот хендикеп, имено тој беше ќор на едното око 100 %, а на другото 70 – 80 %. Најдобриот кларинетист до денес кој се […]

Page 2 of 3123