Home » Archives by category » Лично (Page 3)
Документарна фотографија – Џејмс Ван Дер Зи [#4]

Документарна фотографија – Џејмс Ван Дер Зи [#4]

Џејмс Ван Дер Зи е роден 29.06.1886 – 15.05.1983. Тој бил Афричко американски фотограф кој бил познат по неговите портери за црните њујорчани. Бил предводник на Харлемската ренесанса. Покрај неговите артистични заслуги тој ја развил и сеопфатна документарна фотографија од тој период. Од неговите многубројни дела во текот на овој период се Маркус Гарви, Билл […]

Документарна фотографија – Луис Хајн [#3]

Документарна фотографија – Луис Хајн [#3]

Луис В. Хајн (29.09.1874 – 3.11.1940) бил американски социолог и фотограф. Тој ја користел неговата камера како алатка за социјално реформирање. Неговите фотографии биле инструмент во придонесот за правата на децата за работа во САД . Животот на Луис В. Хајн Тој е роден 1874 година во Оскош Висконсин. Откако неговиот татко починал во сообраќајна […]

Документарна фотографија [#2]

Документарна фотографија [#2]

Фотографијата е во состојба да ја пренесе стварноста, вистината, но дали може да ни престави вистински ужас на војна или некоја друга несреќа, или да ни воочи среќа и неподносливоста на некој момент, или е секоја фотографија, сепак, интерпретација на самиот фотограф. Во принцип, една стварно реална фотографија се смета медицинската и судската фотографија. Значи, […]

Историја на фотографијата [#1]

Историја на фотографијата [#1]

Фотографијата преставува прво и основно сретство за комуникација, без разлика за каков тип на фотографија станува збор. А каква ќе биде таа комуникација зависи од фотографот, односно на кој начин да се прикаже одредената сцена (ситуација), а тоа значи, на кој начин ќе се организираат сите елементи кои ќе се употребат во самата фотографија. Во […]

Дали е навистина откриена гробницата на сопругата и синот на Александар Македонски?!

Дали е навистина откриена гробницата на сопругата и синот на Александар Македонски?!

Вчера одекна веста дека грчките археолози веруваат дека ја откриле гробницата на сопругата и синот на Александар Македонски, Роксана и малиот Александар IV. Откриениот објект бил со обем 500 метри, дијаметар 160 метри и длабочина од 3 метри. Веста ја разбранува и грчката и македонската јавност. Но, ако ги консултираме историските извори, дури и да […]

На чекор до откривањето на гробот на Александар Македонски

На чекор до откривањето на гробот на Александар Македонски

Јас сум тргнат по неговиот пат. Одам, и го барам. Секогаш сум зад него, и во мо­мен­тот сум зад петиците на гробот на Александар Македонски, изјави во саботата познатиот македонски археолог Паско Кузман при посетата на Хераклеја Линкестис кај Битола. Зап­ра­шан кои се неговите претпоставки дали гробот на Александар Македонски е на македонска територија или […]

Кичево.Мк го посетија над 30 000 луѓе во септември

Кичево.Мк го посетија над 30 000 луѓе во септември

Работиме од 11 септември 2012 и за нецел месец бевме посетени од 30 000 луѓе. Секој втор кичевчанец го посетил www.kicevo.mk Така некако изгледаат бројките за изминатите 3 недели според Google Analytics. Очекуваме оваа бројка неколкукратно да се зголеми, се разбира со планираните подобрувања на содржините кои ќе ги понуди страната. Го положивме приемниот испит […]

Кичево има потенцијал за голем зимски туристички центар

Кичево има потенцијал за голем зимски туристички центар

Градот Кичево има поволна географска положба и идеални климатски услови. Самиот град, сместен во котлината, има надморска висина од 650 метри, додека планинските масиви околу него достигнуваат висина од над 2000 метри. Кичевскиот регион се наоѓа под влијание на топло континенталната и планинската клима. Зоната на влијание на топло континенталната клима во Република Македонија е […]

Колумна: Шчо напраифме со музиката и шчо требит да праиме

Колумна: Шчо напраифме со музиката и шчо требит да праиме

Само што дојде летото започнаа да се организираат летни фестивали и други настани на многу места по земјава. И се тоа ќе беше добро ако на поголемите и подобро изрекламираните не гостуваат турбофолк изведувачи и ЕКС ЈУ бендови и музичари кои 20 години после пензионирањето се решија да настапат за последен пат токму тука, во […]

KICEVO.MK – За почеток

KICEVO.MK – За почеток

Конечно Kicevo.Mk! Искрено, го чекавме овој момент повеќе од една деценија. На 11 септември, денот на Кичево, градот го доби својот портал. И повеќе од тоа. Нека биде еден убав подарок за нашиот град, за сите кичевчани. Се започна со легендарниот mIRC. Потоа следеа блогови. Па првиот обид во 2008 година, па Hi5 и Facebook […]

Page 3 of 3123