Home » Archives by category » Македонија » Демир Хисар
Промовиран дел од творештвото на Славко Крстевски

Промовиран дел од творештвото на Славко Крстевски

Пред голем број претставници на јавниот живот на општината, љубители на пишаниот збор, лични и семејни пријатели, беа промовирани најновите книжевни дела, стихозбирката „Крикови“ и романот „Битисување“ од авторот Славко Крстевски од Слепче. Во исклучително емотивна и свечена атмосфера каква што не се памети дека се одржала на пошироките културни простори, најновите поетско – прозни […]

Готова е книгата „Битисување“ посветена на големиот пожар во село Слепче

Готова е книгата „Битисување“ посветена на големиот пожар во село Слепче

Со финансиска поддршка на општината Демир Хисар, а во рамките на манифестацијата „1000 години од постоењето на Манастирот Свети Јован Претеча, смртта на Цар Самуил и постоењето на населбата Слепче“, деновиве излезе од печат книгата „Битисување“ од Славко Крстевски од Слепче – демирхисарски и македонски поет и писател, драмски писател, новинар, хроничар, меценски поддржувач на […]

Форум со работодавачите – законот за јавни набавки ги подјадува локалните фирми

Форум со работодавачите – законот за јавни набавки ги подјадува локалните фирми

Дваесетина локални бизнисмени од кои повеќето се корисници на владините мерки за вработување, со внимание ја проследија презентацијата на најновите активни програми и мерки за вработување. На вториот Форум со работодавачите што го организира општината Демир Хисар, присуствуваше и говореше градоначалникот Љупчо Блажевски кој, покрај другото рече дека не треба да се заборави и занемари […]

Заврши санацијата на кулата на Јордан Пиперката во Брезово

Заврши санацијата на кулата на Јордан Пиперката во Брезово

Со поддршка на Министерството за култура реализиран е проектот за санација и конзервација на кулата на истакнатиот македонски револуционер Јордан Пиперката во село Брезово, Демир Хисар. Со цел заштита на овој значаен објект кој останал сочуван поради својата специфична градба, соопшти Министерството за култура, стручните екипи на Заводот за заштита на спомениците на културата и […]

Демирхисарските средношколци добија наставна шума

Демирхисарските средношколци добија наставна шума

На денот кога демирхисарските среношколци, нивните родители и наставниците ја одбележуваат 140 годишнината од раѓањето на својот патрон, Крсте Петков Мисирков, Општината Демир Хисар ја опкружи веста за отворањето на првата „Наставна шума“ – наставен обект кој што се смета дека е единствен во Република Македонија. Овој наставен објект кој што се наоѓа во месноста […]

Мултимедијални средби во Демир Хисар

Мултимедијални средби во Демир Хисар

   Музичко – сценски и изложбени изведби, ликовни креации, средби со родители, спортски натпревари и уште многу други изведби на учениците и наставниците, ќе бидат дел од годинашното одбележување на патрониот празник на средното општинско училиште и 140 годишнината од раѓањето на Крсте Петков Мисирков, кодификаторот на Македонскиот јазик. Еднонеделното чествување започна денеска во аулата […]

Делегација од Демир Хисар во посета на Р. Турција

Делегација од Демир Хисар во посета на Р. Турција

Политичари, советници, јавни службеници, новинари, бизнисмени, активисти на македонските здруженија во Турција, најблиските соработници на градоначалникот на измирската општина Балчова како и економскиот промотор на Република Македонија во Република Турција Алев Сулејман, присуствуваа на неформалната вечера што градоначалникот на оваа измирска општина ја приреди за делегацијата на Општина Демир Хисар што ја предводи градоначалникот Љупчо […]

Делегација на општина Демир Хисар во посета на Измир

Делегација на општина Демир Хисар во посета на Измир

Попладнево околу 14 часот по турско време, во Измир, РепубликаТурција, допатува висока делегација на Општина Демир Хисар што ја предводи градоначалникот Љупчо Блажевски, а го придружуваат членовите на Советот Нада Пејковска и Валентина Ѓорѓиовска, секретарот на општината, Љупчо Ангелевски, како и  членот на Советот на Општина Росоман, Ристо Јошев кој беше еден од посредувачите во […]

Прва од ноемвриските средби на градоначалникот на Демир Хисар со граѓаните

Прва од ноемвриските средби на градоначалникот на Демир Хисар со граѓаните

По трите есенски тури на средби со граѓаните што градоначалникот Љупчо Блажевски, претседателот на советот Јосиф Ристевски и раководителите на локалните јавни претпријатија и установи ги направија во октомври, минатиов викенд се реализира првата ноемвриска средба. Овој пат беа таргетирани граѓаните на Прибилци, Ново Село, Ракитница, Растојца и Кочишта. Очекувано, заради големината на селото и […]

Претставник од Министерството за труд и социјална политика го посети семејството Ристевски

Претставник од Министерството за труд и социјална политика го посети семејството Ристевски

Државниот секретар во Министерството за труд и социјална политика Муедин Кахвеџи вчера беше во посета на Општина Демир Хисар. Непосреден повод за денешната посета и неколкучасовен престој беше опожарувањето на куќата на семејството Ристевски во Жван. Придружуван од градоначалникот на општината Љупчо Блажевски и директорот на Центарот за социјална работа Јовче Крстевски,  државниот секретар Кахвеџи […]

Page 1 of 3123