Home » Archives by category » Македонија » Демир Хисар (Page 2)
ФОТО: Трагедија во демирхисарското село Жван

ФОТО: Трагедија во демирхисарското село Жван

Големи огнени јазици на првиот кат од куќата забележале утрово околу 05:20 соседите на семејството на Цане Ристевски од с. Жван. Целото семејство Ристевски во тоа време сеуште не било пробудено, но не ни „сонувале“, дека на нивниот кат веќе е разбревтан голем оган. Залудни биле сите обиди со прирачен алат и со водоводно црево […]

Асфалтиран пат во село Прибилци

Асфалтиран пат во село Прибилци

Како што беше најавено, веднаш по завршувањето на подготвителните градежни работи, се започна со асфалтирање на локалниот пат од селото Прибилци до селските гробишта. За неполни два дена, на 2 – ри и 3 – ти ноември,  градежната оператива го постави асфалтот и ги заврши речиси сите градежнио зафати на овој проект. Патот е долг […]

Општина Демир Хисар ги санира ударните дупки на патот за с. Вирово

Општина Демир Хисар ги санира ударните дупки на патот за с. Вирово

Со сопствени средства, Општина Демир Хисар ги санира ударните дупки и прекрпи на дел од регионалниот пат за Ресен, преку селата Мренога и Вирово. Во должина од околу 5 километри, со сопствена механизација и работна сила, градски „Комуналец“ постави асфалт на најголемите оштетувања на оваа регионална патна делница со што значително се подобрија сообраќајните и […]

Љупчо Ангелевски избран за нов секретар на општина Демир Хисар

Љупчо Ангелевски избран за нов секретар на општина Демир Хисар

Официјално, од денеска, на новата должност Секретар на Општина Демир Хисар стапи Љупчо Ангелевски, дипломиран правник од Демир Хисар. Ангелевски беше избран во конкуренција од 3 кандидати, а по пат на јавен оглас. По професија е дипломиран правник, а на ова работно место доаѓа од Подрачната единица на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување во […]

Несекојдневен настан во Демир Хисар заврши со среќен крај

Несекојдневен настан во Демир Хисар заврши со среќен крај

Несекојдневниот настан кој се случи во демирхисарско за среќа имаше среќен епилог. Кафеава мечка e заробена повеќе од 30 часа во подметната стапица во атарот на демирхисарските села Сопотница и Жван. Според Драган Апостоловски од ловечкото друштво во Демир Хисар, мечката ја забележале во текот на денешнот ден, а се претпоставува дека е заробена повеќе часа затоа што е нервозна […]

Во Демир Хисар се одржа трибина за Брсјачката буна

Во Демир Хисар се одржа трибина за Брсјачката буна

Брсјачката буна беше предвесник на националното освестување на Македонскиот народ и основањето на ВМРО. Следствено на тоа, Брсјачката буна е предвесник и на Илинденското востание –  се согласнија сите учесници на еднодневната трибина. 10 еминентни историчари од Битола, Ресен, Охрид, Кичево, Крушево и градот домаќин, Демир Хисар, настапија со 9 научни трудови – нови научни […]

Заменик министерот Сајкоски во посета на општина Демир Хисар

Заменик министерот Сајкоски во посета на општина Демир Хисар

Општината Демир Хисар денеска ја посети заменик министерот за локална самоуправа Ѓоршија Сајковски. За време на неколкучасовниот престој во Демир Хисар, Сајковски оствари средба со градоначалникот Љупчо Блажевски и претседателот на Советот Кире Ристевски. На обострано и повеќенасочно задоволство, беше потенцирана досегашната позитивна соработка што резултираше со неколку успешно завршени и нови проекти како дел […]

Демирхисарските основци го одбележаа европскиот ден на јазиците

Демирхисарските основци го одбележаа европскиот ден на јазиците

Јазичната разноликост е средство што може да придонесе за подобро разбирање на различните култури и клучен елемент во богатото културно наследство на Европскиот континент. Со ваква порака започна првото одбележување на 26 – ти септември, Денот на европските јазици што се одржа во основното училишtе „Гоце Делчев“ во Демир Хисар. На мултимедијалниот перформанс  што се […]

Реконструирана фасадата на најстарото училиште во Демир Хисар

Реконструирана фасадата на најстарото училиште во Демир Хисар

40 илјади евра за целосно заменување на надворешната и внатрешната столарија, 60 илјади евра за целосна реконструкција на санитарниот јазол и дополнителни 20 илјади евра за реконструкција на фасадата, донираа за демирхисарското основно образование познатите табако компании „Сокотаб“ и „Филип Морис“. Со овој позитивен општествен поридонес, за последниве две – три години, речиси целосно е […]

Американци ќе им помагаат на Демирхисарските билкари

Американци ќе им помагаат на Демирхисарските билкари

Општината Демир Хисар, речиси со целата своја површина и планинскиот раскош, претставува ретка ендемична природна целина која изобилува со безброј и разновидни природни растителни убавини. Илинска, Плакенска и Бигла Планина се само дел од овој природен раскош кој што се „гуши“ во опојот на најразновидните пиродни илачи – чисти лековити билки и шумски плодови. Планините […]

Page 2 of 3123