Home » Archives by category » Репортажа
Документарен филм со возот „Ќиро“ од 1972 година (видео)

Документарен филм со возот „Ќиро“ од 1972 година (видео)

Ова бесценето парче е краток документарен филм од 1972 година, кога возот „Ќиро“ сеуште сообраќал до Охрид. Филмот е посветен на еден кондуктер, Петар Михајловски, од Охрид, за неговиот живот, предизвици и вредностите на времето во кое живеел. И секако нераскинливата врска на човекот од овие краеви со малото чајниче кое значело многу во тоа […]

Разгледница од Припјат, Чернобил (видео)

Разгледница од Припјат, Чернобил (видео)

Припјат е напуштен град во Украина на границата со Белорусија, кој се наоѓа во близина на нуклеарната електрана „Чернобил“. Основан бил во 1970 година како 9-ти „нуклеарен“ град во тогашниот Советски Сојуз. Во 1979 година го добил статусот и правата на „град“. За жал, оваа титула ја носел само 7 години, се’ до 26 април […]

Денот кога ќе почнеме да ги населуваме другите светови (видео)

Денот кога ќе почнеме да ги населуваме другите светови (видео)

Wanderers (Скитници) е краток документарен филм кој ја прикажува визијата како ќе изгледа населувањето на луѓето на соседните планети од Сончевиот систем. Направен е на база на научни идеи и концепти кои прикажуваат како би изгледала нашата колонизација, доколку таа би се случила еден ден. Сцените прикажани во филмот се анимација на вистински места кои […]

Истражување: Дали античката Ускана навистина се наоѓа во Кичево?

Истражување: Дали античката Ускана навистина се наоѓа во Кичево?

Намерата на овој текст е да помогнам и да дадам свое видување на минатото на Кичево и на лоцирање на античкиот град Ускана кој досега локациски се врзуваше со 3 локации, меѓу кои и кичевската котлина. Дали Ускана лежела во кичевскиот регион или не, останува на науката да утврди. Мојот текст, се надевам, ќе биде […]

Документарен филм за Владимир Полежина (ВИДЕО)

Документарен филм за Владимир Полежина (ВИДЕО)

Ова е прилично нов документарен филм посветен на судбините на членовите на првиот президиум на АСНОМ во кој влегувал и нашиот сограѓанин, Владимир Полежиноски, интелектуалец и составувач на првите документи на Асномска Македонија. Ставен е рамо до рамо со Петре Пирузе – Мајски и Лазар Соколов, едни од носителите на народно-ослободителното движење на Македонија и […]

ФОТОГАЛЕРИЈА: Лазарополе, таму најгоре…

ФОТОГАЛЕРИЈА: Лазарополе, таму најгоре…

Оваа македонска питомина, сместена на 1300 – 1700 метри надморска висина е вистински рај. Лазарополе е уште еден бисер од Мијачијата сместен на малечка висорамнина во пазувите на Бистра. Неговите куќи се вистинска мајсторија, дело на надалеку познатите мијачки мајстори кои од каменот знаеле да направат ремек дело на кое му воздивнуваат генерации. Граделе куќи, […]

Александар Македонски и Цар Самуил зборувале на ист јазик?

Александар Македонски и Цар Самуил зборувале на ист јазик?

Во оваа исклучително интересна книга што се чува во НУБ „Св.Климент Охридски“, професор Винко Прибојевич, користејќи голем број цитати од грчки и латински писатели, тврди дека Македонците отсекогаш го зборувале јазикот којшто го зборувале и во 1525-та година, кога тој ја пишувал својата книга. Според него, Македонците живееле на овие простори и во 16-от век, […]

Репортажа: Кичево, Китино Кале – Китин град

Репортажа: Кичево, Китино Кале – Китин град

На 112 километри оддалеченост од Скопје и 61 километар од Охрид се наоѓа Кичево, град во Кичевската Котлина, од 625 до 650 метри над морето. Да ми верувате на зборот! Прво нешто на што помислувам кога тргнувам кон овој македонски град, под југоисточните падини на планината Бистра, е појадокот. И уште додека влегувам во автомобилот […]

Село Белица како пример за останатите села во кичевско

Село Белица како пример за останатите села во кичевско

Некогаш едно од најголемите села во кичевско со скоро 1000 жители. Позната по многу вода, рибникот и пикник дестинација, особено за 1-ви мај. Позната и по револуционерното минато, по бурна историја, старото црквиче Свети Александар, убавата селска црква Свети Ѓорѓија, воденици, валајци, разни занаети, првата хидроцентрала… Миграцијата село-град речиси и да го опусте ова село, […]

Приказната за трите споменици од Китино Кале

Приказната за трите споменици од Китино Кале

Китино Кале е срцето на Кичево. Крие многу тајни за далечното и поблиското минато. Но сеуште се живи луѓето кои ги паметат спомениците кои се овековечени на овие фотографии. За 30 години три различни споменици. Тука најдобро се гледа како политиката ги ставала своите нишани. Три споменици со три различни приказни. На сликата се гледа […]

Page 1 of 212