Home » Archives by category » Репортажа (Page 2)
Манастир Свети Врачи во село Речани (рабетинско)

Манастир Свети Врачи во село Речани (рабетинско)

Некогашниот манастир посветен на светите лекари („врачи“) Кузман и Дамјан наоѓал над селото Речани (рабетинско). Денес на тоа место едвај се познаваат урнатините од манастирот. Мештаните ова место го нарекуваат „манастириште“ и „калуѓерски манастир“. Народот го зачувал споменот за овој храм кој некогаш опстојувал на овој простор. Според Д-р Илија Велев, не се знае кога […]

Чудесна Македонија: Карпа „Мома“

Чудесна Македонија: Карпа „Мома“

Ова дело на природата се наоѓа на Селечка планина, во близината на Прилеп, на околу еден час одење од манастирот „Свети Димитрија“ кај селото селце. Фотографијата ја направил Илија Ацески во 2010 година. Оваа интересна карпа ако се погледне од еден дел, асоцира на мома со традиционална марама сликана во профил, како гледа кон хоризонтот. […]

ФОТО: Манастир Свети Јован Бигорски

ФОТО: Манастир Свети Јован Бигорски

Овие прекрасни слики ни ги испрати семејството Божиноски кои минатиот викенд го посетиле овој наш храм. Манастирот Свети Јован Бигорски, парче рај на земјата кое опстојува цели 992 години. Се наоѓа во близина на Дебар и релативно е близу до Кичево. Основан од монахот Јован во 1020 година. Во 16 век до темел е разрушен […]

Преданија: Колку је стар и какво му је потеклото на манастирот Св. Јован Бигорски

Преданија: Колку је стар и какво му је потеклото на манастирот Св. Јован Бигорски

Немајет многу писмени трагови ниту пак некакви преданија ни за старосва, ни за потеклово на овја манастир. Ако се судит по иконана Св. Јованова тога је од прва половина на 10 век и овеја је многу за верување. Зашчо во тије времиња паѓат и работањето на учениците Св. Ќирилови и Методијови, тога скоро било и […]

Последниот кичевски Ковач

Последниот кичевски Ковач

Некогаш занает без кој била незамислива чаршијата. Занает кој постои откога човекот почнал да кова предмети. Неможеме нити да замислиме колкав опсег на предмети може да се создадат со трудот и вештата рака на ковачот. Кичевската чаршија ечела од ударите на чеканот. Ги имало десетици дуќани. Луѓе од градот, луѓе од селата, секој имал потреба […]

ФОТО: Репортажа од село Мраморец

ФОТО: Репортажа од село Мраморец

На покана на селскиот црковен одбор од село Мраморец (Горна Дебарца), здружението од село Белица беше почесен гостин на големиот настан – осветување на возобновената црква Свети Никола. Двете села се на падините на иста планина, но од спротивна страна. Во минатото делеле добро и лошо. Мраморец е живописно село, богато со шуми, вода, чешми […]

Page 2 of 212