Home » Archives by category » Ризница
Сведоштва за грнчарството во Вранештица (1899 година)

Сведоштва за грнчарството во Вранештица (1899 година)

На југоисток од градот Кичево на растојание од два часа во полите на планината Баба која е дел од Крушовската планина, се наоѓа селото Вранештица, кое се паѓа во Кичевската каза, а Дебарска епархија. Името на селото доаѓа оттаму што селаните се доселени од градот Врање, околните ги викале врањанци и по тоа селото го […]

Кога љубовта беше поезија

Кога љубовта беше поезија

Втората половина од шеесетите и првата од седумдесетите години на минатиот век, се живееше за другарство, за првиот бакнеж, за фармерки „Фиеруџи“ и за првото танго в Кале. Со „Ноќи во бел сатен“, „Мониа“ и „Кога љубовта ќе постане поезија“. И постана навистина. Со „МЕДУЗИ“. Величествените, единствените. Од оваа временска дистанца ја согледуваме нивната големина. […]

Водици во село Ижишта (52)

Водици во село Ижишта (52)

Со почетокот на секоја Нова Година, пак исто! Повикува древнина, повикува старина, повикува Свети Јован! Да се собереме, да не осветли, да не прегрне, нас и сите луѓе со добра воља! За многу години Св. Јон! ВОДИЦИ ВО СЕЛО ИЖИШТА!   Ден Божји 18 – ти Јануари, Водопост, почеток на Водици. Ноќта на премин од […]

На Дојчиновци од Ижишта другото име за чест и углед на тие простори (51)

На Дојчиновци од Ижишта другото име за чест и углед на тие простори (51)

Работеле како пекари, во тогашна Австро – Унгарија, во Берегсас (Берегово), Ужгород, Мукачево, денес во составот на Украина, 50 км. од границата со Унгарија. Опслужувале со леб и пецива грофовија (тогашна комунална поделба на власт) од 28 000 луѓе. Составот на населението во таа грофовија, бил разнолик, најмногу Унгарци, Евреи, Украинци и моите предци како […]

Јанл’ш план мајко (50)

Јанл’ш план мајко (50)

„Патот до пеколот секогаш е поплочен со најдобри намери“ ….рекол Шекспир. И желбите на нашите родители за успех, се секогаш со најдобри намери, иако понекогаш водат кон спротивното. Починал таткото, па дел од богатство што го оставил во аманет на синовите, им го поделила мајка им со еден услов: за добиените 100 златници да даваат […]

Исполџија (49)

Исполџија (49)

Солидарноста, помагањето помеѓу луѓето во годините пред, значело поделен труд, олеснување, лечење на стресот и нервозите од секојдневниoт живот …… Нема куќа во поширокото семејство кај Дерилебовци од Крушево која не е направена ударнички и на јуриш од сите работоспособни членови, се до вселување во истата. Впрочем, филмот „Сведок“ со Харисон Форд и Кели Мек […]

Гуууд мајсторе (48)

Гуууд мајсторе (48)

Признат, докажан и уважен од цела регија како најголемиот прдач, имав можност да го запознам со „сета негова блескавост“ на титулата дадена од народот, бидејќи ни беше подалечен роднина по мајка. Кружеа легенди дека во соба со прим* при плотун, жиците создавале фонија дрррннн добри 2 – 3 секунди. Ко ќе излезел на тумба в […]

Ама и ја су арно клепе (47)

Ама и ја су арно клепе (47)

Времињаа минати, … за тебе старата, за мене младата, пак ќе бидеме баџанаци …Или пак, …ја даваш сликата од поубавиот брат на стројникот, а тој ја носи кај семејството од девојката и ти даваат нишан, збор од страна на бараната дека ќе биде твоја, оти те бендисале сите на слика, ноо … …Едно земјено џаде* […]

Ти и ја коњи одврзани (46)

Ти и ја коњи одврзани (46)

Со шаховски речник кажано, тоа е моментот кога со коњ даваш шех – шух или во ист момент победнички ги напаѓаш и кралицата и топот, додека пак симболички протолкувано КОЊИ ОДВРЗАНИ …..е слободата на избор ……. Традиционално секое лето во посета на „стариот крај“ доаѓаат (в)нашите роднини – гастербајтери. Доаѓа во Белград така со нова […]

Туку оти ја да си нема (45)

Туку оти ја да си нема (45)

Tоа што носи моментот, не носи годината, ама и тогаш треба да си на висина на задачата… Целокупниот живот, трговија во некои минати времиња се одвивале со каравани или индивидуално се коњ, магаре, мазга … Сиромаштијата не бира страна, ја имало и ќе ја има. Многу сиромав човек, ама преполн со итрина тргнал во подалечен […]

Page 1 of 11123Next ›Last »