Home » Archives by category » Ризница » Ако појдам во чаршија… (Page 2)
Аајјј, Аајјј, војниче (42)

Аајјј, Аајјј, војниче (42)

Деминутив од војник = војниче Збор, обично изведена именка што во однос на основната именка значи нешто мало или смалено, но тогаш добива значење со повеќе милост, допадливост, топлина …… и секогаш кога не е употребено во поезија, стих или кон мало дете, е ласкавост која служи за „приспивање на одбраните“. На времето покрај редовните […]

Оооффф, кој ти е поправат сега машинана дома (41)

Оооффф, кој ти е поправат сега машинана дома (41)

Секој си кукат на гробот свој …….ама некои и на туѓа мака. Градски гробишта. Задушница. Народ како мравки и секој на својот гроб за припомен на своите починати. Помеѓу нив и еден врвен мајтапџија. Покрај неговиот гроб и раскажувачот. Намерно дојдени малку порано од сите, за да не пропуштат некои битни, офирани при влегувањето во […]

Држ го! (41)

Држ го! (41)

Некои професии едноставно се податни, ги бие глас дека… Потребата за фреквентност од интимни средби помеѓу двајца, доведува до интензивна бура од идеи, каде, кога, како… ??!! Тој шофер на камион, патишта стари со кривини како змии, колку сакаш. Ја качува со детето 5 – 6 годишно в кабина, на одбрано место го запира камионот […]

Ама и арен *аз си вајчал (40)

Ама и арен *аз си вајчал (40)

Не знам дали тогаш постоеа зборови од типот на воајеризам, но ја раскажувам оваа вистинска случка, кажана од самиот актер. Некаде при крајот кога веќе не помага ништо, па ниту слатки зборови од уште помедена уста научени напамет, останува реанимирање на душата само со класична купопродажба, плаќаш/добиваш. Трговски патник, ветеран побарал услуга од „најстариот занает“. […]

Орли да ве дигет (39)

Орли да ве дигет (39)

Наместо ревијален карактер на манифестацијата со прикажување на маски од народното творештво, некому му од уќуматот* му дошло на памет да ја направи ревијата со натрпреварувачки дух, па така во хотел Липа, Прилеп се одржала финалната вечер. Се разбира, поради афирмираноста, традицијата и публицитетот во најтесен круг за „нај маска“ влегле Струмичките Тримери и Вевчанци. […]

Ти **а уште 100 години нас ќе не е*ааш (38)

Ти **а уште 100 години нас ќе не е*ааш (38)

Верата беше ти била опиум за народот ……. Дојде една сабота, пазарен ден кај мене стар пријател од блискиве села. Во него има пластови историја, само треба одбрано да се „чепне“. Традиционалист и почитуван од сите, поради саглам* зборот што не го крши. И така ми раскажува тој, малку разочаран, малку едуциран oд интелигенцијата на […]

Е ако не бидеш правник ќе бидеш приправник (37)

Е ако не бидеш правник ќе бидеш приправник (37)

Станав бруцош. Како во народнана песна: … „Падна ми се мамо, падна ми се моме болничаво“ и мене ми се падна една соба со двајца цимери. Таа си беше супер како за бруцош, ама до мене најблиските комшии беа во соби за 5 или 6 студенти. Ај што беа многу и креваа галама, туку играа […]

Дајте им две топки!!! (36)

Дајте им две топки!!! (36)

Вродениот простотилок, понекогаш не го лечи ниту работата на влијателно место. Тазе дојден од селата во околните градови и како по непишано правило во нашиот град, дојденците поербапи, поставен за началник на …….. Интересот на спортските екипи отсекогаш бил во управата и за претседател да биде локален моќник, оти тој може да штити, да одобрува […]

Tии, ти бре имат со некого да се потсмеваш, цел град со *азот твој дангара си терат (35)

Tии, ти бре имат со некого да се потсмеваш, цел град со *азот твој дангара си терат (35)

Клето време е сега, а не тогаш да се декларираш за хомосексуалец, геј, педер, шупкар, алкар ….итн, гледајќи што дајак кркаат на она парадине низ Балканов, а не пак она време… Дека и покрај јавната тајна за неговите сексуални сколоности, оти беше „момиче“, не го напуштил духот и давањето каршилак на добиените удари за неговата […]

Ромплетка и цингл (34)

Ромплетка и цингл (34)

Преставуваше луксуз, скапо задоволство и привилегија за малкумина колекционерството на плочи во тоа време. Покрај веќе афирмираните дискофили во Кичево, се набележаа и некои токму по вакви случки. Неважно по кој повод, морав да појдам кон болницата. Кај мостот на Сушица слушам како две мали деца „кинисани“ кон болницана, разговараат помеѓу себе: – „За ромплетка […]