Home » Archives by category » Ризница » Ако појдам во чаршија… (Page 6)
Диско „Црна Мачка“ (4)

Диско „Црна Мачка“ (4)

Стана мода, беше потреба кругот на друштвото и поблиските да имаат приватно Диско. Тие Диско клубови беа соби во подруми од згради или соби во приватни куќи, средени по сопствен ентериер и можности, но задолжително: постери од актуелни светски и „домашни“ (беше С.Ф.Р.Ј.) Рок групи залепени на зидовите, некаква музичка кутија (најчесто грамофон), некоја плоча, […]

Групите и бандите во градот (3)

Групите и бандите во градот (3)

Дали може да се зборува баш за банди или за подобро организирани групи во градот, оставам на Ваша проценка !!? Секоја група, банда имаше своја специфична, препознатлива свирка со уста, која при огласувањето значеше дека некој нивен член, членови се тука некаде во близина. Тогашната организација на бандите во градот, беше хиерархиски и по дисциплина […]

Ако појдам во Чаршија… Пантомима (2)

Ако појдам во Чаршија… Пантомима (2)

Не мислам на битолската чаршија како во познатата песна. Мислам на нашата, кичевската. Секако, за нас попозната и поубава. А во неа нешто најубаво, животот, со сите негови појавни облици, си сиот негов раскош. Од утринското отворање на ќепенците и метењето на дворовите, до првите дами облечени „А ла Пари“, излезени да видат кои се […]

Ако појдам во Чаршија: Палмата како повод за различните видувања на иста работа (1)

Ако појдам во Чаршија: Палмата како повод за различните видувања на иста работа (1)

Дека дури и двајца луѓе, а не многу повеќе, можат различно да мислат за иста работа, разбрав преку приказната за камилата и камиларот од устата на мојот дедо по мајка. Водејќи ја камилата пешки за ортома низ пустина, камиларот здогледал една палма, вода и малку сенка. Камилата си рекла:…. „Еве конечно малку сенка каде ќе […]