Home » Archives by category » Ризница (Page 11)
ФОТО(И)СТОРИЈА: Старата чаршиска чешма

ФОТО(И)СТОРИЈА: Старата чаршиска чешма

Кичевската градска чаршиска чешма. Потекнува веројатно од турско време. Ја гасела жедта на случајниот минувач, на еснафот, на пазарџијата… Повеќе не постои. Колку само се закажувале тука… Се наоѓала во чаршијата, во близина на „Слобода“. Водата била носена од некој извор во насока на Крушино. Цефки од тој водовод денес се откриени при копање на […]

Манастир Света Богородица Пречиста Кичевска

Манастир Света Богородица Пречиста Кичевска

КАКО ДА СТИГНЕТЕ ДО ПРЕЧИСТА Манастирот посветен на Св. Богородица – Пречиста или попозната како Кичевска претставува духовен центар на Кичево и регионот. Се наоѓа јужно од Кичево, во општина Другово на падините на планината Цоцан, на надморска височина од 920 метри. До него се стигнува кога излегувате од Кичево и одите јужно, по магистралниот […]

Јордан Пиперката

Јордан Пиперката

“Нека не се надева ни Србија, ни Бугарија, ни Грција дека една педа земја македонска ќе добие, зашто за нејзиното ослободување ние крвта ќе ја пролеваме, па не ја даваме на друг, туку наша ќе биде”. Вака се изјаснуваше еден од најопеаните и еден од најпопуларните македонски војводи на ВМРО (по Гоце Делчев) Јордан Пиперката, […]

Кичевската Саат Кула

Кичевската Саат Кула

  Изградена е во 1741 година. Османлиите граделе саат кули само во оние места кои ги сметале за градски населби. Кулата била изградена во подножјето на Китино кале, и се гледала од цела чаршија. По неа еснафот го мерел денот. Цели 185 години го покажувала времето на кичевчани. Не се знае точно од каде е […]

Monastère Sainte Vierge Marie Precista

Monastère Sainte Vierge Marie Precista

Comment arriver au monastère Sainte Vierge Marie Precista à Kičevo Le Monastère dédié à  la Sainte  Vierge  Marie Precista connu sous le nom’ Kicevska’, représente un  centre spirituel  pour la ville de Kičevo  et sa region . Le monastère  est situé au sud de Kičevo, dans la municipalité ‘Drugovo’ sur les pentes du mont Cocan, […]

Владимир Полежиноски – Авторот на асномските документи на Голи Оток

Владимир Полежиноски – Авторот на асномските документи на Голи Оток

Македонската јавност не знае кој е д-р Владимир Полежиноски, доктор на Сорбона, човекот што ја понесе револуцијата во Кичевско, еден од творците на актите на АСНОМ и голооточки затвореник На втори август 2004 година се навршуваат 60 години од одржувањето на Првото Антифашистичко собрание на народното ослободување на Македонија (АСНОМ), одржано во манастирот “Свети Прохор […]

Кнежински манастир Свети Ѓорѓија

Кнежински манастир Свети Ѓорѓија

Некогашниот голем манастир Св. Ѓорѓија се наоѓал во атарот на село Кнежино, над популарното излетничко место Крушино. За човеково присуство има траги од најрани времиња. Уште од првите векови на христијанството тука постоел храм. Подоцна на негово место е изграден нов. Бил величествен, ограден со бедеми. Даруван е како од населението, така и од српскиот […]

Monastery of Sveta Bogorodica Prechista Kichevska (Holy Mother of God -Immaculate Kichevska)

Monastery of Sveta Bogorodica Prechista Kichevska (Holy Mother of God -Immaculate Kichevska)

HOW TO REACH THE MONASTERY The monastery dedicated to Holy Mother of God – Immaculate (Sv. Borodica Prechista), or better known as Kichevska, is a spiritual center of Kichevo and the region. It is located south of Kichevo, in Drugovo municipality on the slopes of Cocan Mountain, at an altitude of 920 meters. In order […]