Во Кичево се одржа прва форумска сесија за буџетот на општината

Категории: Кичево

Во Кичево денеска се одржа прва форумска сесија во рамки не програмата „Форуми во заедницата“ во организација на Агенцијата за развој и соработка на Швајцарија и општинската администрација.

Во рамки на ова форумска сесиа е предвидено граѓаните и невладините организаци да имат директен удел во креирањето на општинскиот буџет за наредната година .

– Целта на ова форумска сесија е транспарентноста при носењето на општинскиот буџет односно граѓаните да ги искажат своите приоритети што тие мислат дека е потребно да бидат опфатени со буџетот за наредната година, рече координаторот на проектот од општина Кичево, Александра Крстеска.

Предвидено е, најави таа, да се одржат уште 4 други сесии до 15. декември годинава кога ќе се знаат резултатите нивната релизација.

Градоначалникот Фатмир Дехари на форумот истакна дека општина Кичево е пример за негување на соживотот на сите граѓани.

–  Имаме позитивно искуство во организирање на форумски сесии во рамки на програмата форуми во заедницата кои се во соработка со Агенцијата за развој и соработка на Швајцарија , бидејќи и порано сме организирале вакви собири.
За нас како општина е битно да бидеме транспаренти и во согласност со можностите да имаме се по опфатен буџет секогаш во интрес на граѓанинот, истакна Дехари.

 

Коментирај:

(Kicevo.Mk се оградува од сите коментари кои наведуваат на национална, расна и верска нетрпеливост)

Документарен филм посветен на судбините на членовите на првиот президиум на АСНОМ во кој влегувал и нашиот сограѓанин, Владимир Полежиноски, интелектуалец и составувач на првите документи на Асномска Македонија.

FB Analytics


Tags: , , ,