Наши во Турција пеат македонски народни песни (ВИДЕО)

Категории: Кичево, Слајдер

Се вика Есер Ипекел. Неговите предци се по потекло од селото Србјани, кичевско. Никогаш не заборавиле на своите корени. Со нив понеле дел од Македонија и ја пренеле на нивното дете, кое ја исполнува оваа прекрасна македонска народна песна „Болен ми лежи млад Стојан“.

Тешка е иселеничката, да не си им во кожата. Цел живот неможе да се преболи родниот крај. Кај и да појдеш си откинат од корените и секогаш ќе те влечат назад и на секое друго место ќе си туѓ.

Погледнете го и ова второ видео од неколку млади од Измир кои ја пејат песната „Македонско девојче“. Нивното потекло е од Неготинско. И после 2-3 генерации тие го негуваат Македонскиот јазик, се организираат во друштва, а од пред некое време посетуваат настава на Македонски јазик. Дел од нив се враќаат да инвестираат во Македонија.

Голема иселеничка колонија од Кичево, задржани и угледни луѓе, денес живеат во истанбулскиот кварт „Бајрампаша“. И денес доаѓаат и ги негуваат и роднинските и пријателските врски со Кичево.

Коментирај:

(Kicevo.Mk се оградува од сите коментари кои наведуваат на национална, расна и верска нетрпеливост)

Документарен филм посветен на судбините на членовите на првиот президиум на АСНОМ во кој влегувал и нашиот сограѓанин, Владимир Полежиноски, интелектуалец и составувач на првите документи на Асномска Македонија.

FB Analytics


Tags: , , , , , , , ,