ФОТО: Кичево видено низ објективот на Aytaç Kurtuba

Категории: Кичево, Мултимедија, Слајдер

Aytaç Kurtuba е уметник кој доаѓа од Турција. Кичево го запознал при неговиот ангажман на реставрацијата на дервишкото Чулу Баба Теќе, османски споменик кој потекнува од 1560 година и беше реставриран благодарение на турската агенција „Тика“.

Нашиот град несомнено ја поттикнал љубопитноста на овој уметник. Богатството на култури, обичаи, разновидна архитектура… толкава разновидност која функционира хармонично и се надополнува на мал простор како Кичево била мотив да ја овековечи преку својот објектив.

Опишувајќи ја неговата средба со Кичево го потенцирал соживотот, топлината на овдешниот народ и чувството дека е помеѓу свои луѓе, дека се чувствува како дома.

Особено интересно кое се насетува во неговите фотографии е како еден човек кој доаѓа од надвор го гледа нашето секојдневие. Да не должиме, погледнете ги неговите фотографии, од кои дел постави на нашата facebook страница.  Aytaç Kurtuba, teşekkür ederim! Повторно да го посетите Кичево!

* Посетете ја неговата страница:

http://aytakurtuba.see.me/onelife2012

http://aytackurtuba.blogspot.com/

Коментирај:

(Kicevo.Mk се оградува од сите коментари кои наведуваат на национална, расна и верска нетрпеливост)

Документарен филм посветен на судбините на членовите на првиот президиум на АСНОМ во кој влегувал и нашиот сограѓанин, Владимир Полежиноски, интелектуалец и составувач на првите документи на Асномска Македонија.

FB Analytics


Tags: , , , , ,