Home » Posts tagged with » Аверкиј
Кратко житие на светите Пречистански преподобномаченици

Кратко житие на светите Пречистански преподобномаченици

Среде природните убавини во подножјето на планината Цоцан, на местото наречено Врвој, Пресветата Владичица наша Богородица благоволила да си издигне прекрасен дом – манастирот „Пречиста ‒ Кичевска“, посветен на светото Благовештение. Оваа света обител, со братство од 15 црнорисци, кон средината на XVI век била извор на жива вода што го напојувалa верниот православен народ […]

ФОТО: Канонизација на Пречистанските Преподобномаченици

ФОТО: Канонизација на Пречистанските Преподобномаченици

Дојдоа реки народ од сите делови на Македонија. Дојдоа браќа од соседните земји. Се сочува споменот за тројцата монаси кои маченички пострадаа во 1558 година, Преподобните Евнувиј, Пајсиј и Аверкиј. Атмосферата беше божествена. Еден од најубавите денови откако битисува манастирот Света Богородица Пречиста.

Канонизирани Пречистанските монаси

Канонизирани Пречистанските монаси

Македонската правослвна црква денеска со света архијерејска литургија  ја објави одлуката на Светиот архиерејски синод на МПЦ за впишување во списокот на светиите на светите Пречистански преподобномаченици, Евнувиј, Пајсиј и Аверкиј.