Home » Posts tagged with » Археолози
Започнаа археолошките истражувања на Китино Кале

Започнаа археолошките истражувања на Китино Кале

Археолошкиот музеј на Македонија во соработка со Музејот на Западна Македонија во НОВ од Кичево, почна сондажни археолошки истражувања на локалитетот Китино Кале. Проектот е финансиран од програмата за капитални проекти на Владата и е координиран од Управата за заштита на културно наследство. Раководител на проектот е Орданче Петров. Откриените археолошки структури и движните наоди […]

Во Босна откриена огромна базилика од времето на Јустинијан Први

Во Босна откриена огромна базилика од времето на Јустинијан Први

Во Босна, поточно во Република Српска во подрачјето Лакташ кај село Бакинци и околината се пронајдени остатоци од ранохристијанска базилика од времето на царот Јустинијан. На ова подрачје некогаш постоел градот Кастелум Балкинс кој бил духовен центар на регионот и веројатно епископско седиште. Веста ја пренесе порталот на Вечерње Новости. Сè започнало кога жителот од […]

Дали е навистина откриена гробницата на сопругата и синот на Александар Македонски?!

Дали е навистина откриена гробницата на сопругата и синот на Александар Македонски?!

Вчера одекна веста дека грчките археолози веруваат дека ја откриле гробницата на сопругата и синот на Александар Македонски, Роксана и малиот Александар IV. Откриениот објект бил со обем 500 метри, дијаметар 160 метри и длабочина од 3 метри. Веста ја разбранува и грчката и македонската јавност. Но, ако ги консултираме историските извори, дури и да […]

ВИДЕО: Монети од Александар Македонски пронајдени во Бугарија

ВИДЕО: Монети од Александар Македонски пронајдени во Бугарија

Бугарските археолози открија богата остава  со монети со ликот на македонскиот крал Александар III Македонски. Оставата била откриена на локалитет во близина на Црното Море. Во садот има повеќе од 200 монети и се повеќе од четири килограми тешки. Раководителот на истражувањето Даниела Агре вели дека монетите се во прилично добра состојба и дека потекнуваат […]