Home » Posts tagged with » АСНОМ
Документарен филм за Владимир Полежина (ВИДЕО)

Документарен филм за Владимир Полежина (ВИДЕО)

Ова е прилично нов документарен филм посветен на судбините на членовите на првиот президиум на АСНОМ во кој влегувал и нашиот сограѓанин, Владимир Полежиноски, интелектуалец и составувач на првите документи на Асномска Македонија. Ставен е рамо до рамо со Петре Пирузе – Мајски и Лазар Соколов, едни од носителите на народно-ослободителното движење на Македонија и […]

Владимир Полежиноски – Авторот на асномските документи на Голи Оток

Владимир Полежиноски – Авторот на асномските документи на Голи Оток

Македонската јавност не знае кој е д-р Владимир Полежиноски, доктор на Сорбона, човекот што ја понесе револуцијата во Кичевско, еден од творците на актите на АСНОМ и голооточки затвореник На втори август 2004 година се навршуваат 60 години од одржувањето на Првото Антифашистичко собрание на народното ослободување на Македонија (АСНОМ), одржано во манастирот “Свети Прохор […]