Home » Posts tagged with » Букурешт
100 години од Букурешкиот договор

100 години од Букурешкиот договор

Македонија денеска одбележува еден од најтрагичните историски датуми во нејзиното постоење, денот на кој пред  100 години беше потпишан Букурешкиот мировен договор, акт со кој нејзината етно-географска територија е разделена меѓу балканските држави. Македонските историчари сметаат дека не е можно ревидирање на Букурешкиот договор, бидејќи тоа е меѓународен договор за кој не постојат никави тајни анекси и се однесува само на разграничување […]

100 години од почетокот на Првата Балканска Војна

100 години од почетокот на Првата Балканска Војна

Денес се набележуваат 100 години од почетокот на Првата Балканска Војна во која балканските држави Грција, Бугарија, Србија и Црна Гора со поддршка на европските сили и објавија војна на Османлиската империја и ја принудија на повлекување до линијата Енос-Мидија. Османлиската империја ги владееше овие простори од 14 век. Во Македонија борбите главно беа водени […]

Охридско – Дебарското востание од 1913 година

Охридско – Дебарското востание од 1913 година

Заборавеното и забранетото Охридско-Дебарско востание во југозападниот дел од Македонија од септември 1913 година, еден месец по Букурешкиот договор. ВМОРО во соработка со вооружените македонски Албанци креваат востание против српските војски. Ова е веројатно првиот воен сојуз помеѓу ВМОРО и Албанците. Востанието добива тајна поддршка и од штотуку формираната албанска држава. Во денешната македонска историја […]