Home » Posts tagged with » Велес
Во Велес отворена изложба на дела од Кичевската Ликовна Колонија 2014

Во Велес отворена изложба на дела од Кичевската Ликовна Колонија 2014

Во рамки на манифестацијата „Велес –Град на културата 2015“ синоќа во Ликовниот салон во Велес беше отворена изложба на дела од 21.Интерационална Кичевска Ликовна Колонија 2014. Од вкупно над 80 дела на изложбата во Велес се претставени 27 дела од 27 уметници од 15 држави меѓу кои од Малезија, Судан, Германија, Казахстан, Русија, Украина, Бугарија […]

Постдипломски студии за Нутриционизам и Управување со квалитет и безбедност на храната во Кичево

Постдипломски студии за Нутриционизам и Управување со квалитет и безбедност на храната во Кичево

Технолошко – техничкиот факултет Велес, со дисперзирани студии во Кичево и Битола, после четиригодишните додипломски студии, им овозможува на сите заинтересирани кандидати, кои ги исполнуваат предвидените услови, од септември да се запишат на постдипломски студии на двете студиски програми Нутриционизам и Управување со квалитет и безбедност на храната. Технолошко-техничкиот факултет Велес со својата современа програма […]

Од есен во Кичево стартува новата студиска програма – Нутриционизам

Од есен во Кичево стартува новата студиска програма – Нутриционизам

Од академската 2013/2014 година, во Кичево стартува новата студиска програма – Нутриционизам, на Технолошко-техничкиот факултет Велес, со Дисперзирани студии во Кичево и Битола.  Отворена за сите со завршено средно образование кои имаат интерес да остварат кариера во областа на нутриционизмот, производството на храна, анализа и контрола на храна и хранливи продукти, здравство и сл. Од […]

Убиството на охридскиот архиепископ Варлаам во Велес

Убиството на охридскиот архиепископ Варлаам во Велес

Улогата на Охридската Архиепископија низ историјата игра пресудна улога историјата на Македонскиот народ, се до нејзиното укинување во 1767 и возобновувањето 2 века подоцна, па до денешни дни. Нејзината улога е особено пресудна за време на владеењето на Османлиите со Македонија. Забележана е активната дипломатска активност на Архиепископијата со странските христијански земји која речиси секогаш […]