Home » Posts tagged with » вмро
10 години од неуспешниот Референдум против срамната територијална поделба

10 години од неуспешниот Референдум против срамната територијална поделба

Тешко ми е што го пишувам ова. После 10 години е уште погорко чувството отколку тој врнежлив 7-ми ноември. Денес, точно пред 10 години се одржа референдумот против новата територијална организација на Република Македонија. 10 години после тоа, само на најиндоктриниран слепец не му е јасно која катастрофа претставуваше тој закон. Ќе ме извините за […]

100 години од Тиквешкото востание

100 години од Тиквешкото востание

Нa денешен ден пред 100 години, на 19 јуни 1913 година во Тиквешкиот регион (Кавадарци, Неготино, Ваташа и останатите поголеми места од тој крај) избувнува вооружено востание познато како Тиквешко востание. Востанието во Тиквешијата претставува прв и најмасовен вооружен отпор на населението против српскиот окупатор, веднаш после Првата балканска војна, и е едно од позначајните […]

110 години од смртта на Гоце Делчев – апостолот на Македонија

110 години од смртта на Гоце Делчев – апостолот на Македонија

Денес се навршуваат точно 110 години од убиството на Гоце Делчев во село Баница, Егејска Македонија. Претходно предаден, по тешка битка со турската војска, Гоце Делчев не успеал да го пробие обрачот кој бил поставен околу селото. Гоце Делчев е роден на 4 февруари 1872 година во Кукуш, Егејска Македонија. Бил доста интелигентен, извонреден организатор […]

Годишнина од смртта на војводите Христо Узунов, Ванчо Србакот, Пецето и соборците

Годишнина од смртта на војводите Христо Узунов, Ванчо Србакот, Пецето и соборците

На денешен ден во 1905 година во село Цер херојски загинаа војводите Христо Узунов од Охрид, Ванчо Србаков од Вранештица и Петар Георгиев – Пецето од Битола заедно со сите соборци од нивните чети. Овој настан оставил длабоки сеќавања не само кај месното население, туку низ цела Македонија пред се поради ликот на самите војводи, […]

141 година од раѓањето на Гоце Делчев

141 година од раѓањето на Гоце Делчев

Гоце Делчев е роден на четврти февруари 1872 година во Кукуш како трето од деветте деца на Никола и Султана Делчеви.  Овој датум е со големо значење за Македонија затоа што на овој ден е роден човекот кој е запаметен како една од најмаркантните фигури во македонското национално ослободително движење од неговото формирање како организација […]

Кичевскиот војвода Симеон Савев – Нинев

Кичевскиот војвода Симеон Савев – Нинев

Војводата Симеон Савев – Нинев е роден на 15.01.1841 година во село Јагол Доленци (општина Осломеј), Кичевско Македонија –  починал (не се знае која година) во градот Силистра, Бугарија. Во 1861 до 1870 година е на чело на ајдучка дружина и дејствувал во Кичевско, Гостиварско, Тетовско, Скопско, Велешко. Војводата Симеон Савев – Нинев, познат како […]

Војводата Кочо Куршумот од Крушица

Војводата Кочо Куршумот од Крушица

Војводата Кочо Матев (Матески) Куршумот Крушичанецот е роден во село Крушица, Кичевско Македонија (датум и година на раѓањето не се познати). Како млад и пргав човек почнал да покажува револт кон притисокот на османлиската власт која репресивно се однесувала врз македонското христијанско население, и со присилното населување на муслимани од Кичево кои какоо сманлиски поданици […]

Бранко Стојаноски човекот кој „згреши“ бидејќи си ја сакаше татковината

Бранко Стојаноски човекот кој „згреши“ бидејќи си ја сакаше татковината

“Мора ли денес човек да биде нечовек за да стане човек” Тешко и мачно е да се оди спроти ветерот и да се опстои по тој пат. Да се биде пред своето време е благослов. За жал, на балканот често и проклетство. Професорот по македонски јазик од кичевската гимназија Бранко Стојаноски (1936-1986) по се изгледа […]

100 години од почетокот на Првата Балканска Војна

100 години од почетокот на Првата Балканска Војна

Денес се набележуваат 100 години од почетокот на Првата Балканска Војна во која балканските држави Грција, Бугарија, Србија и Црна Гора со поддршка на европските сили и објавија војна на Османлиската империја и ја принудија на повлекување до линијата Енос-Мидија. Османлиската империја ги владееше овие простори од 14 век. Во Македонија борбите главно беа водени […]

Спомените на Лука Ѓеров, Четврт дел

Спомените на Лука Ѓеров, Четврт дел

Лука Ѓеров е македонски револуционер и организатор на револуционерното движење во Кичево и кичевско. Роден битолчанец, по потекло од Охрид. Неколку години крстосувал низ кичевско и претставува еден од најважните извори за историските настани од илинденскиот период. Во четири продолженија ќе ги пренесеме неговите спомени. Возбудливо е кога се читаат. Спомените се пренесени извоно како […]

Page 1 of 212