Home » Posts tagged with » војвода
Кичево,110 години Илинден: Битката кај месноста „Ѓурѓејца“ на 4-ти август 1903 година [4]

Кичево,110 години Илинден: Битката кај месноста „Ѓурѓејца“ на 4-ти август 1903 година [4]

Една од најкрвавите битки во Илинденското востание во Кичевско се одиграла на една голема полјана помеѓу селата Карбуница и Кладник во месноста “Гурѓејца”. Според хроничарите оваа битка сс одиграла на 4 август 1903 година и претставува една од ретко успешните и добиени битки на востаниците во Илинден, кој успех силно одекнал меѓу востаниците, како и […]

Дали Илинденското востание започна во Кичево? Востаничките дејствија на Илинден 1903 во Кичево и кичевско [3]

Дали Илинденското востание започна во Кичево? Востаничките дејствија на Илинден 1903 во Кичево и кичевско [3]

Неколку дена по Објавата на Главниот востанички штаб, началникот на воениот штаб во Кичево, Лука Ѓеров, точно една недела пред денот определен за кревање на востанието, на една полјана во подножјето на манастирот “Света Богородица – Пречиста”, одржал последно советување со раководителите на кичевските подреони. На оваа средба присуствувале: началникот Лука Ѓеров, војводата Арсо и […]

Кичево,110 години Илинден: Смилевскиот конгрес и почетокот на Илинденското востание [2]

Кичево,110 години Илинден: Смилевскиот конгрес и почетокот на Илинденското востание [2]

Првата одлука за востание била донесена на конгресот на Револуционерната организација во Солун одржан во јануари 1903 година, која одлука ќе ја проследат сите револуционерни окрузи. Иако прерана оваа одлука ќе биде прифатена во Битолскиот револуционерен округ на конгресот во селото Смилево Демирxисарско, одржан во почетокот на мај 1903 година, под раководство на Окружното раководство […]

Кичево, 110 години Илинден: Подготовки за Илинденското востание во Кичевско [1]

Кичево, 110 години Илинден: Подготовки за Илинденското востание во Кичевско [1]

Во чест на 110 години од кревањето на Илинденското востание и во спомен на херојството, пожертвуваноста и патилата на Македонскиот народ, Kicevo.Mk објавува статија во 4 дела посветена на Илинденското востание во Кичево и Кичевско. Текстот е на Душан Ристовски, објавен првично во 2003 година. Тука го дополнивме со фотографии од личностите и местата кои […]

Кичевскиот војвода Симеон Савев – Нинев

Кичевскиот војвода Симеон Савев – Нинев

Војводата Симеон Савев – Нинев е роден на 15.01.1841 година во село Јагол Доленци (општина Осломеј), Кичевско Македонија –  починал (не се знае која година) во градот Силистра, Бугарија. Во 1861 до 1870 година е на чело на ајдучка дружина и дејствувал во Кичевско, Гостиварско, Тетовско, Скопско, Велешко. Војводата Симеон Савев – Нинев, познат како […]

Војводата Кочо Куршумот од Крушица

Војводата Кочо Куршумот од Крушица

Војводата Кочо Матев (Матески) Куршумот Крушичанецот е роден во село Крушица, Кичевско Македонија (датум и година на раѓањето не се познати). Како млад и пргав човек почнал да покажува револт кон притисокот на османлиската власт која репресивно се однесувала врз македонското христијанско население, и со присилното населување на муслимани од Кичево кои какоо сманлиски поданици […]

Јордан Пиперката

Јордан Пиперката

“Нека не се надева ни Србија, ни Бугарија, ни Грција дека една педа земја македонска ќе добие, зашто за нејзиното ослободување ние крвта ќе ја пролеваме, па не ја даваме на друг, туку наша ќе биде”. Вака се изјаснуваше еден од најопеаните и еден од најпопуларните македонски војводи на ВМРО (по Гоце Делчев) Јордан Пиперката, […]