Home » Posts tagged with » Дебарца
Документарен филм со возот „Ќиро“ од 1972 година (видео)

Документарен филм со возот „Ќиро“ од 1972 година (видео)

Ова бесценето парче е краток документарен филм од 1972 година, кога возот „Ќиро“ сеуште сообраќал до Охрид. Филмот е посветен на еден кондуктер, Петар Михајловски, од Охрид, за неговиот живот, предизвици и вредностите на времето во кое живеел. И секако нераскинливата врска на човекот од овие краеви со малото чајниче кое значело многу во тоа […]

Истражување: Дали античката Ускана навистина се наоѓа во Кичево?

Истражување: Дали античката Ускана навистина се наоѓа во Кичево?

Намерата на овој текст е да помогнам и да дадам свое видување на минатото на Кичево и на лоцирање на античкиот град Ускана кој досега локациски се врзуваше со 3 локации, меѓу кои и кичевската котлина. Дали Ускана лежела во кичевскиот регион или не, останува на науката да утврди. Мојот текст, се надевам, ќе биде […]

Организиран автобуски превоз од Кичево, М. Брод, Дебарца, Демир Хисар за Крушево на Илинден

Организиран автобуски превоз од Кичево, М. Брод, Дебарца, Демир Хисар за Крушево на Илинден

Во чест на 110 години од кревањето на Илинденското востание, ќе има организиран превоз од Кичево за прославата во Крушево. Распоредот е следен: –    Кичево, Железничка станица, 12 автобуси, 08.00 часот –    Другово, 6 автобуси, 08.30 часот –    Зајас, 1 автобус, 07.45 часот –    Пласница, 1 автобус, Место викано Потчука, 08.30 часот Распоредот на тргнување […]

Во Кичево презентиран проект за влијанието врз животната средина со изградбата на автопатот А2

Во Кичево презентиран проект за влијанието врз животната средина со изградбата на автопатот А2

Во Кичево денеска беше презентиран проект за влијанието врз животната средина со изградбата на автопатот А2 што ќе ги опфати општините Кичево, Дебарца и Охрид, во должина од 57 километри. Јоже Јованоски, советник во Јавното претпријатие за државни патишта задолжен за животните средина информира дека денеска во Кичево е претставена студијата за оценка на влијанието врз животната […]

ФОТО: Репортажа од село Мраморец

ФОТО: Репортажа од село Мраморец

На покана на селскиот црковен одбор од село Мраморец (Горна Дебарца), здружението од село Белица беше почесен гостин на големиот настан – осветување на возобновената црква Свети Никола. Двете села се на падините на иста планина, но од спротивна страна. Во минатото делеле добро и лошо. Мраморец е живописно село, богато со шуми, вода, чешми […]