Home » Posts tagged with » Дебар
Истражување: Дали античката Ускана навистина се наоѓа во Кичево?

Истражување: Дали античката Ускана навистина се наоѓа во Кичево?

Намерата на овој текст е да помогнам и да дадам свое видување на минатото на Кичево и на лоцирање на античкиот град Ускана кој досега локациски се врзуваше со 3 локации, меѓу кои и кичевската котлина. Дали Ускана лежела во кичевскиот регион или не, останува на науката да утврди. Мојот текст, се надевам, ќе биде […]

Ограбена уште една црква

Ограбена уште една црква

Непознати сторители насилно влегле во црквата „Успение на Пресвета Богородица“ која се наоѓа во горниот стар дел од Дебар и украле вредни икони и други предмети. – Украдени се царските двери со длабока резба кои се со непроценлива вредност, потоа четири икони од иконостасот, збирка икони на платно кои се познати како Ерусалим, кои се […]

Во Осломеј ќе биде сместена регионална депонија?

Во Осломеј ќе биде сместена регионална депонија?

Изградба на регионална депонија во близина на рудникот Осломеј во која ќе се носи отпадот од 9 општини од Југозападниот плански регион. Ваква опција подолго време била разгледувана меѓуопштинско ниво помеѓу општините Кичево, Струга, Пласница, Вевчани, Дебар, Дебрца, Охрид, Македонски Брод и Центар Жупа. Оваа информација излезе во јавност по работната средба помеѓу претставници на […]

ФОТОГАЛЕРИЈА: Лазарополе, таму најгоре…

ФОТОГАЛЕРИЈА: Лазарополе, таму најгоре…

Оваа македонска питомина, сместена на 1300 – 1700 метри надморска висина е вистински рај. Лазарополе е уште еден бисер од Мијачијата сместен на малечка висорамнина во пазувите на Бистра. Неговите куќи се вистинска мајсторија, дело на надалеку познатите мијачки мајстори кои од каменот знаеле да направат ремек дело на кое му воздивнуваат генерации. Граделе куќи, […]

Осквернавена уште една црква во Дебарско

Осквернавена уште една црква во Дебарско

Непознати сторители деновиве ја осквернавиле црквата „Свети Димитрија“ во дебарското село Броштица. Вандалскиот чин во полициската станица во Дебар го пријавил намесникот на дебарската парохија, Благоја Спироски. Полициска екипа вчера извршила увид. – Копано е кај престолот и на уште неколку места во црквата, а ископан е и еден гроб. Бидејќи црквата е новообновена и иконите […]

ФОТО: Манастир Свети Јован Бигорски

ФОТО: Манастир Свети Јован Бигорски

Овие прекрасни слики ни ги испрати семејството Божиноски кои минатиот викенд го посетиле овој наш храм. Манастирот Свети Јован Бигорски, парче рај на земјата кое опстојува цели 992 години. Се наоѓа во близина на Дебар и релативно е близу до Кичево. Основан од монахот Јован во 1020 година. Во 16 век до темел е разрушен […]

Преданија: Колку је стар и какво му је потеклото на манастирот Св. Јован Бигорски

Преданија: Колку је стар и какво му је потеклото на манастирот Св. Јован Бигорски

Немајет многу писмени трагови ниту пак некакви преданија ни за старосва, ни за потеклово на овја манастир. Ако се судит по иконана Св. Јованова тога је од прва половина на 10 век и овеја је многу за верување. Зашчо во тије времиња паѓат и работањето на учениците Св. Ќирилови и Методијови, тога скоро било и […]

Охридско – Дебарското востание од 1913 година

Охридско – Дебарското востание од 1913 година

Заборавеното и забранетото Охридско-Дебарско востание во југозападниот дел од Македонија од септември 1913 година, еден месец по Букурешкиот договор. ВМОРО во соработка со вооружените македонски Албанци креваат востание против српските војски. Ова е веројатно првиот воен сојуз помеѓу ВМОРО и Албанците. Востанието добива тајна поддршка и од штотуку формираната албанска држава. Во денешната македонска историја […]