Home » Posts tagged with » Дебрца
Во Осломеј ќе биде сместена регионална депонија?

Во Осломеј ќе биде сместена регионална депонија?

Изградба на регионална депонија во близина на рудникот Осломеј во која ќе се носи отпадот од 9 општини од Југозападниот плански регион. Ваква опција подолго време била разгледувана меѓуопштинско ниво помеѓу општините Кичево, Струга, Пласница, Вевчани, Дебар, Дебрца, Охрид, Македонски Брод и Центар Жупа. Оваа информација излезе во јавност по работната средба помеѓу претставници на […]

Во Дебрца ќе се одржи работилница за искористување средства од ИПАРД програмата

Во Дебрца ќе се одржи работилница за искористување средства од ИПАРД програмата

Во организација на Општина Дебарца, во општинските простории на 22. јули ќе се одржи едукативно информативна работилница за можностите за искористување на средствата од Агенцијата за рурален развој. Заинтересираните граѓани, земјоделци и приватни стопанственици на средбата ќе можат да се запознаат со новите мерки, упатства на корисници, висина на финансиска подршка (ИПАРД Програма), национални програми,исплата […]

ФОТО: Репортажа од село Мраморец

ФОТО: Репортажа од село Мраморец

На покана на селскиот црковен одбор од село Мраморец (Горна Дебарца), здружението од село Белица беше почесен гостин на големиот настан – осветување на возобновената црква Свети Никола. Двете села се на падините на иста планина, но од спротивна страна. Во минатото делеле добро и лошо. Мраморец е живописно село, богато со шуми, вода, чешми […]