Home » Posts tagged with » депонија
Во Осломеј ќе биде сместена регионална депонија?

Во Осломеј ќе биде сместена регионална депонија?

Изградба на регионална депонија во близина на рудникот Осломеј во која ќе се носи отпадот од 9 општини од Југозападниот плански регион. Ваква опција подолго време била разгледувана меѓуопштинско ниво помеѓу општините Кичево, Струга, Пласница, Вевчани, Дебар, Дебрца, Охрид, Македонски Брод и Центар Жупа. Оваа информација излезе во јавност по работната средба помеѓу претставници на […]

Ѓубре се фрла кај ќе се стигне

Ѓубре се фрла кај ќе се стигне

Градежен шут, земја, дрва, гранки, парчиња покуќнина, стари апарати за домаќинство, гуми и друг најразличен отпад може да се забележи на голем број локации во градот. Несовесни граѓани секојдневно истураат отпад каде ќе стигнат. Причината за ваквата слика во градот, е ниската свест и култура на граѓаните. Затоа ги замолуваме сите граѓани кој живеат во […]

ФОТО: Грдата страна на Кичево – Китиното кале #2

ФОТО: Грдата страна на Кичево – Китиното кале #2

Некогаш убаво уреден парк со зеленило, клупи, осветлување, патеки, споменици… денес жална слика на она што било некогаш. Китиното кале е место со кое секој кичевчанец има посебна врска, па затоа и не боли кога го гледаме во вакво издание. Запуштено, руинирано, небаре заборавено. Без да бараме виновник во други, треба да тргнеме од себе, […]

Браната Козјак претворена во депонија на кичевското ѓубре

Браната Козјак претворена во депонија на кичевското ѓубре

Долги години нерешениот проблем со дивата градска депонија во Кичево, излегува на површина во лето кога истата се пали или во периоди кога реката Темница има висок водостој, како што е случај деновивe. Тогаш надојдените води повлекуваат големи количини на пластична амбалажа и кеси, од дивата градска депонија кои потоа ги одлагааат на излеаните ниви […]

ФОТО: Грдата страна на Кичево

ФОТО: Грдата страна на Кичево

Не сме град без маани, ги имаме многу. Ама голем грев е кога ќе се загадува нешто толку убаво како Крушино. Расфрлани пластични шишиња, најлони, кондоми, партали, книги… Ако продолжиме на овој начин многу лесно ќе го уништиме Крушино. Не беше одамна кога големиот пожар замалку ќе ја проголташе парк шумата. Помор на риби, депонија,  […]

Поразителни факти за кичевскта депонија

Поразителни факти за кичевскта депонија

Кичевската депонија е проблем кој повеќе од една деценија ги мачи граѓаните на Кичево. Депонијата е квалификувана како една од петте со висок ризик по здравјето на луѓето. Депонијата се наоѓа на само 200 метри од почетокот на градот. Количината на шутот е над 2500 метри кубни. Не запазува ниту еден стандард за депонии, па […]

Кичевската депонија – темпирана бомба

Кичевската депонија – темпирана бомба

Шеснаесет депонии во Македонија се оценети како високоризични, од кои четири мора итно да се санираат и да се затворат, се вели во Националната стратегија за управување отпад (2009-2015), пренесува Дневник. Меѓу нив и кичевската депонија. Шеснаесет се средноризични, а 19 се со низок ризик за животната средина. Текстуално не е посочено кои депонии се […]