Home » Posts tagged with » документарец
Документарен филм со возот „Ќиро“ од 1972 година (видео)

Документарен филм со возот „Ќиро“ од 1972 година (видео)

Ова бесценето парче е краток документарен филм од 1972 година, кога возот „Ќиро“ сеуште сообраќал до Охрид. Филмот е посветен на еден кондуктер, Петар Михајловски, од Охрид, за неговиот живот, предизвици и вредностите на времето во кое живеел. И секако нераскинливата врска на човекот од овие краеви со малото чајниче кое значело многу во тоа […]

Денот кога ќе почнеме да ги населуваме другите светови (видео)

Денот кога ќе почнеме да ги населуваме другите светови (видео)

Wanderers (Скитници) е краток документарен филм кој ја прикажува визијата како ќе изгледа населувањето на луѓето на соседните планети од Сончевиот систем. Направен е на база на научни идеи и концепти кои прикажуваат како би изгледала нашата колонизација, доколку таа би се случила еден ден. Сцените прикажани во филмот се анимација на вистински места кои […]