Home » Posts tagged with » илинден
Антологиски видеа: Кичевчани за Илинден маршираат накај Крушево (1988 година)

Антологиски видеа: Кичевчани за Илинден маршираат накај Крушево (1988 година)

Со мало задоцнување, бидејќи ни беа испратени непосредно пред Илинден, ги објавуваме овие две видеа направени во далечната 1988 година. На видеата се кичевчани кои се собираат и одат пешки накај Крушево по повод Илинден. Попатно застануваат на гробовите од Христо Узунов, Ванчо Србаков и соборците во село Цер. Во Крушево се среќаваат со внуката […]

Илинденските настани во кичевијата низ фотографии и документи

Илинденските настани во кичевијата низ фотографии и документи

Во фоајето на Центарот за култура во Кичево а по повод двата Илиндени, поместена е изложба на фотографии и документи насловена како„ Кичево и кичевско за време на Илинеднскиот период“. На изложбата претставени се вкупно 52 фотографии и документи, кои на автентичен начин ја доловуваат Илинденската епопеја во овој крај, кој е премалку експониран од […]

Ги славиме двата Илиндена

Ги славиме двата Илиндена

Со низа прослави, собири, Македонија прославува 110 години од почетокот на Илинденското востание и 69 години од Првото заседание на АСНОМ. Да се потсетиме на беспоштедната борба на нашите предци за подобар живот, на подвигот и жртвата за слободата на Македонија. Нашата Република во Крушево беше прва на балканот, една од првите во Европа. Крушевскиот […]

Организиран автобуски превоз од Кичево, М. Брод, Дебарца, Демир Хисар за Крушево на Илинден

Организиран автобуски превоз од Кичево, М. Брод, Дебарца, Демир Хисар за Крушево на Илинден

Во чест на 110 години од кревањето на Илинденското востание, ќе има организиран превоз од Кичево за прославата во Крушево. Распоредот е следен: –    Кичево, Железничка станица, 12 автобуси, 08.00 часот –    Другово, 6 автобуси, 08.30 часот –    Зајас, 1 автобус, 07.45 часот –    Пласница, 1 автобус, Место викано Потчука, 08.30 часот Распоредот на тргнување […]

ФОТО: Кичево со срце ги пречека коњаниците од „Патот на Црешовото топче“

ФОТО: Кичево со срце ги пречека коњаниците од „Патот на Црешовото топче“

Шеснаесет коњаници од  Илинденскиот марш „Патот на Црешовото  топче 2013”  кои пред два дена тргнаа од Бигорскиот Манастир, а синоќа ноќеваа во Кнежинскиот Манастир ,денес маршираа низ Кичево, каде беа поздравени од повеќе илјади одушевени граѓани. Попатно коњаниците ја посетија црквата „Св. Петар и Павле” во Кичево, каде  што запалија свеќи,се помолија за здравје и […]

Самоил Јаковлески предводник на коњаницата од Бигорскиот Манастир до Крушево

Самоил Јаковлески предводник на коњаницата од Бигорскиот Манастир до Крушево

Според традицијата и годинава, после чинот на полагањето  на заклетвата која коњаниците ја извршија пред  кама и пиштол. Учесниците на Илинденскиот марш 2013„ Патот на црешовото топче “ од Бигорски Манастир до Крушево, од страна на надвојводата Мане Јаковлески го дознаа името на предводникот на коњаницата Самоил Јаковлески ,од село Зубовце гостиварско. Пред самото тргнување […]

Спомените на Лука Ѓеров, Четврт дел

Спомените на Лука Ѓеров, Четврт дел

Лука Ѓеров е македонски револуционер и организатор на револуционерното движење во Кичево и кичевско. Роден битолчанец, по потекло од Охрид. Неколку години крстосувал низ кичевско и претставува еден од најважните извори за историските настани од илинденскиот период. Во четири продолженија ќе ги пренесеме неговите спомени. Возбудливо е кога се читаат. Спомените се пренесени извоно како […]

Спомените на Лука Ѓеров, Трет дел

Спомените на Лука Ѓеров, Трет дел

Лука Ѓеров е македонски револуционер и организатор на револуционерното движење во Кичево и кичевско. Роден битолчанец, по потекло од Охрид. Неколку години крстосувал низ кичевско и претставува еден од најважните извори за историските настани од илинденскиот период. Во четири продолженија ќе ги пренесеме неговите спомени. Возбудливо е кога се читаат. Спомените се пренесени извоно како […]

Спомените на Лука Ѓеров, Втор дел

Спомените на Лука Ѓеров, Втор дел

Лука Ѓеров е македонски револуционер и организатор на револуционерното движење во Кичево и кичевско. Роден битолчанец, по потекло од Охрид. Неколку години крстосувал низ кичевско и претставува еден од најважните извори за историските настани од илинденскиот период. Во четири продолженија ќе ги пренесеме неговите спомени. Возбудливо е кога се читаат. Спомените се пренесени извоно како […]

Спомените на Лука Ѓеров, Прв дел

Спомените на Лука Ѓеров, Прв дел

Лука Ѓеров е македонски револуционер и организатор на револуционерното движење во Кичево и кичевско. Роден битолчанец, по потекло од Охрид. Неколку години крстосувал низ кичевско и претставува еден од најважните извори за историските настани од илинденскиот период. Во четири продолженија ќе ги пренесеме неговите спомени. Возбудливо е кога се читаат. Спомените се пренесени извоно како […]

Page 1 of 212