Home » Posts tagged with » Кирчо
Документарен филм со возот „Ќиро“ од 1972 година (видео)

Документарен филм со возот „Ќиро“ од 1972 година (видео)

Ова бесценето парче е краток документарен филм од 1972 година, кога возот „Ќиро“ сеуште сообраќал до Охрид. Филмот е посветен на еден кондуктер, Петар Михајловски, од Охрид, за неговиот живот, предизвици и вредностите на времето во кое живеел. И секако нераскинливата врска на човекот од овие краеви со малото чајниче кое значело многу во тоа […]

ВИДЕО: Приказна за вовчето “Ќиро”

ВИДЕО: Приказна за вовчето “Ќиро”

Дека не сме единствени кои за „Ќирчо“ чуваме посебен дел во срцето докажува и ова видео. Како Стружани гледаат на „Ќирчо“ кој сообраќал од Скопје, дури до Струга? Одлично видео со најава за продолжение. Можеби еден убав ден можеме на купче да ги собереме сите приказни кои ги преживеало малото „чајниче“ крстосувајќи го овој дел […]

Од Кичево до Охрид со воз за „само“ 7 часа

Од Кичево до Охрид со воз за „само“ 7 часа

Кичево – Охрид за 7 часа, Гостивар – Охрид за 15 часа. Ова е возен ред за теснолинејката која некогаш поминувала преку Кичево и продолжувала накај Охрид. Потекнува од 1961 година, поточно 28 мај 1961 година, летен распоред. За толку време возел легендарниот „Ќиро“. Можете само да замислите кое патешествие било да се патува со […]