Home » Posts tagged with » Китино Кале
Започнаа археолошките истражувања на Китино Кале

Започнаа археолошките истражувања на Китино Кале

Археолошкиот музеј на Македонија во соработка со Музејот на Западна Македонија во НОВ од Кичево, почна сондажни археолошки истражувања на локалитетот Китино Кале. Проектот е финансиран од програмата за капитални проекти на Владата и е координиран од Управата за заштита на културно наследство. Раководител на проектот е Орданче Петров. Откриените археолошки структури и движните наоди […]

Кичево,110 години Илинден: Битката кај месноста „Ѓурѓејца“ на 4-ти август 1903 година [4]

Кичево,110 години Илинден: Битката кај месноста „Ѓурѓејца“ на 4-ти август 1903 година [4]

Една од најкрвавите битки во Илинденското востание во Кичевско се одиграла на една голема полјана помеѓу селата Карбуница и Кладник во месноста “Гурѓејца”. Според хроничарите оваа битка сс одиграла на 4 август 1903 година и претставува една од ретко успешните и добиени битки на востаниците во Илинден, кој успех силно одекнал меѓу востаниците, како и […]

Дали Илинденското востание започна во Кичево? Востаничките дејствија на Илинден 1903 во Кичево и кичевско [3]

Дали Илинденското востание започна во Кичево? Востаничките дејствија на Илинден 1903 во Кичево и кичевско [3]

Неколку дена по Објавата на Главниот востанички штаб, началникот на воениот штаб во Кичево, Лука Ѓеров, точно една недела пред денот определен за кревање на востанието, на една полјана во подножјето на манастирот “Света Богородица – Пречиста”, одржал последно советување со раководителите на кичевските подреони. На оваа средба присуствувале: началникот Лука Ѓеров, војводата Арсо и […]

Кичево,110 години Илинден: Смилевскиот конгрес и почетокот на Илинденското востание [2]

Кичево,110 години Илинден: Смилевскиот конгрес и почетокот на Илинденското востание [2]

Првата одлука за востание била донесена на конгресот на Револуционерната организација во Солун одржан во јануари 1903 година, која одлука ќе ја проследат сите револуционерни окрузи. Иако прерана оваа одлука ќе биде прифатена во Битолскиот револуционерен округ на конгресот во селото Смилево Демирxисарско, одржан во почетокот на мај 1903 година, под раководство на Окружното раководство […]

Кичево, 110 години Илинден: Подготовки за Илинденското востание во Кичевско [1]

Кичево, 110 години Илинден: Подготовки за Илинденското востание во Кичевско [1]

Во чест на 110 години од кревањето на Илинденското востание и во спомен на херојството, пожертвуваноста и патилата на Македонскиот народ, Kicevo.Mk објавува статија во 4 дела посветена на Илинденското востание во Кичево и Кичевско. Текстот е на Душан Ристовски, објавен првично во 2003 година. Тука го дополнивме со фотографии од личностите и местата кои […]

Фит Камп во Китино Кале

Фит Камп во Китино Кале

Од пред некое време на Китино Кале започна да функционира Fit Camp кој го предводи wellness тренерот Јадранка Богеска. Тренирањето е сосем бесплатно и кој сака може слободно да се приклучи. – Тренирањето е бесплатно, треба да понесете само ентузијазам за губење килограми и вода. Засега, во летниот период ќе функционираме во Кале, понатаму ќе […]

Репортажа: Кичево, Китино Кале – Китин град

Репортажа: Кичево, Китино Кале – Китин град

На 112 километри оддалеченост од Скопје и 61 километар од Охрид се наоѓа Кичево, град во Кичевската Котлина, од 625 до 650 метри над морето. Да ми верувате на зборот! Прво нешто на што помислувам кога тргнувам кон овој македонски град, под југоисточните падини на планината Бистра, е појадокот. И уште додека влегувам во автомобилот […]

Се најавува истражување на Кичевското Китино Кале

Се најавува истражување на Кичевското Китино Кале

Директорот на Заводот за заштита на културното наследство, Паско Кузман, најави истражување на Кичевското Китино Кале за кое се врзуваат многу неодговорени прашања, пишува денешна Нова Македонија. Китиното Кале од поодамна се врзува како една од неколкуте можни локации на која се наоѓал античкиот град Ускана. – Треба да почнеме со истражувања на кичевското кале, […]

ФОТО: Грдата страна на Кичево – Китиното кале #2

ФОТО: Грдата страна на Кичево – Китиното кале #2

Некогаш убаво уреден парк со зеленило, клупи, осветлување, патеки, споменици… денес жална слика на она што било некогаш. Китиното кале е место со кое секој кичевчанец има посебна врска, па затоа и не боли кога го гледаме во вакво издание. Запуштено, руинирано, небаре заборавено. Без да бараме виновник во други, треба да тргнеме од себе, […]

ФОТО: Снежен поздрав од Китино Кале

ФОТО: Снежен поздрав од Китино Кале

Неколку слики направени вчера на Кале. Приказна за себе е да тргнеш нагоре по овој снег и студ. Ама трудот секогаш се исплатува. Фото: Бојан Велески

Page 1 of 212