Home » Posts tagged with » кнежино
Водици во Кичево и Кичевско 2015 (фото, видео)

Водици во Кичево и Кичевско 2015 (фото, видео)

Празникот Водици повторно не собра на прадедовските огништа. Кај и да си, за Свети Јован во Кичево да си. Оттаму од каде што ти е коренот, кај што си израснал, таму кај што ти е душата, без разлика каде и да се наоѓаш. Верба во Бога, обичаи, песни, ора и нормално – топла ракија. Никаде […]

Стари изреки, гатанки и умотворби од Кичевско од пред повеќе од 100 години (3)

Стари изреки, гатанки и умотворби од Кичевско од пред повеќе од 100 години (3)

Трет напис со изреки од Кичево и Кичевско. Овој пат и од Цер, Пласница, Брждани и Попоец. Овие гатанки и народни умотворби се собирани од јероѓаконот Јосиф од манастирот Света Богородица Пречиста. Тој грижливо ги собирал од народот и ги објавувал во Цариградскиот весник „Новини“ во периодот од 1890 до 1905. Благодарение на него биле […]

Стари гатанки и умотворби од Кичевско од пред повеќе од 100 години (2)

Стари гатанки и умотворби од Кичевско од пред повеќе од 100 години (2)

Продолжуваме со објавување на стари гатанки и умотворби од Кичево собирани од јероѓаконот Јосиф од манастирот Света Богородица Пречиста. Тој грижливо ги собирал од народот и ги објавувал во Цариградскиот весник „Новини“ во периодот од 1890 до 1905. Благодарение на него биле спасени од заборав и ги имаме денес. Со нив се поучувале, плашеле, тешеле, […]

Стари гатанки и умотворби од Кичевско од пред повеќе од 100 години (1)

Стари гатанки и умотворби од Кичевско од пред повеќе од 100 години (1)

Овие гатанки и народни умотворби се собирани од јероѓаконот Јосиф од манастирот Света Богородица Пречиста. Тој грижливо ги собирал од народот и ги објавувал во Цариградскиот весник „Новини“ во периодот од 1890 до 1905. Благодарение на него биле спасени од заборав и ги имаме денес. Со нив се поучувале, плашеле, тешеле, објаснувале… нашите предци. За […]

ФОТО: Како се прославија Водици низ Кичево и Кичевско! [2014]

ФОТО: Како се прославија Водици низ Кичево и Кичевско! [2014]

Ако викаат: „За Божиќ кај и да си, дома да си“, во Кичево тоа важи и за Водици. Останало аманет од нашите предци да се собираме на огништата откаде потекнуваме и да го славиме големиот празник Богојавление. Со вера, со песна, со обичаи, со добра мисла. И секако, со топла ракија. Кумството се предава од […]

Кичевската ликовна колонија вечерва  во КИЦ на град Скопје

Кичевската ликовна колонија вечерва во КИЦ на град Скопје

Вечерва со почеток во 20 часот во КИЦ на град Скопје, ќе биде отворена изложба на делата создадени на годинешната јубилејна 20 –та  јубилејна Интернационална кичевска ликовна колонија. – Два дена по првото претставување на делата од годинешната Интернационална ликовна колонија во Кичево во„ Куќата на  уметноста“, дел од овие ликовни творби ќе бидат претставени […]

На 11-ти септември изложба на делата од Интернационалната кичевска ликовната колонија 2013

На 11-ти септември изложба на делата од Интернационалната кичевска ликовната колонија 2013

Традиционално секоја година за 11-ти септември,денот на првото ослободување на Кичево, на љубителите на уметноста и на граѓаните на Кичево, ќе им се презентираат делата изработени на годинешната Интернационална кичевска ликовна колонија. Како и обично ликовната  изложба ќе биде поставена во местото каде што се создаваат овие дела, „ Куќата на уметноста“ во с. Кнежино. Ќе […]

Заврши XX-та јубилејна Интернационална кичевска ликовна колонија

Заврши XX-та јубилејна Интернационална кичевска ликовна колонија

Вчера заврши дваесеттата јубилејна Интернационална кичевска ликовна колонија. Со 28 учесници од 16 држави, ова беше една од најбогатите и најплодните со дела, колонии. Учесници од 4 континенти се собраа на едно место и успешно се разбраа со јазикот на уметноста. Во Кичево твореа уметници од: Египет, Австралија, Малезија, Германија, Северен и Јужен Кипар, Словенија, […]

Кичевската ликовна колонија спои многу сродни души

Кичевската ликовна колонија спои многу сродни души

Покрај многубројните ремек-дела создадени во изминатите дваесет години, на Интернационалната Кичевска ликовна колонија дружбата во куќата на уметноста на дел од уметниците им овозможи трајно да ги продлабочат своите врски и да ги заокружат со брак. -Покрај многубројните познатства и долгогодишни пријателства кои низ годините се создадоа на нашата колонија, истата ќе остане единствена и […]

Започнува јубилејната 20-та Интернационална ликовна колонија во Кнежино

Започнува јубилејната 20-та Интернационална ликовна колонија во Кнежино

Од утре до 20 јули во Куќата на уметноста во село Кнежино, ќе работи дваесеттата јубилејна Интернационална  кичевска ликовна колонија. Во годината на јубилејот во прегратките на храмот на уметноста ќе творат околу триесет уметници од 17 земји од светот. -Годинава ќе имаме уметници од 17 земји од светот и тоа од: Германија, Египет, Австралија, […]

Page 1 of 212