Home » Posts tagged with » Маврово
ФОТОГАЛЕРИЈА: Лазарополе, таму најгоре…

ФОТОГАЛЕРИЈА: Лазарополе, таму најгоре…

Оваа македонска питомина, сместена на 1300 – 1700 метри надморска висина е вистински рај. Лазарополе е уште еден бисер од Мијачијата сместен на малечка висорамнина во пазувите на Бистра. Неговите куќи се вистинска мајсторија, дело на надалеку познатите мијачки мајстори кои од каменот знаеле да направат ремек дело на кое му воздивнуваат генерации. Граделе куќи, […]

КУД „Бисер” настапи пред гостите на VIP – операторот во Маврово

КУД „Бисер” настапи пред гостите на VIP – операторот во Маврово

КУД„ Бисер” Кичево во вторникот 7 мај, настапи  пред гостите  на ВИП- операторот од цел Балкан, што го организира туристичката агенција „Намико” од Скопје. – Во вторникот  7 мај, нашето друштво за првпат се претстави пред гостите на ВИП  операторот од цел Балкан, кои беа поканети од  оваа компанија а го организира Т.А. „Намико” од […]

Кичево има потенцијал за голем зимски туристички центар

Кичево има потенцијал за голем зимски туристички центар

Градот Кичево има поволна географска положба и идеални климатски услови. Самиот град, сместен во котлината, има надморска висина од 650 метри, додека планинските масиви околу него достигнуваат висина од над 2000 метри. Кичевскиот регион се наоѓа под влијание на топло континенталната и планинската клима. Зоната на влијание на топло континенталната клима во Република Македонија е […]

Охридско – Дебарското востание од 1913 година

Охридско – Дебарското востание од 1913 година

Заборавеното и забранетото Охридско-Дебарско востание во југозападниот дел од Македонија од септември 1913 година, еден месец по Букурешкиот договор. ВМОРО во соработка со вооружените македонски Албанци креваат востание против српските војски. Ова е веројатно првиот воен сојуз помеѓу ВМОРО и Албанците. Востанието добива тајна поддршка и од штотуку формираната албанска држава. Во денешната македонска историја […]