Творештвото на Омер Калеши низ слики

Вчера пишувавме накратко кој е Омер Калеши. Денес ви претставуваме мал дел од неговото огромно творештво. Се надеваме дека еден

Read more

Омер Калеши – кичевчанецот – граѓанин на светот

„ Старамајка ми беше Македонка и од мајка ми ја се македонски су учел. Татко ми беше Албанец. Ја су

Read more

ФОТО: Македонец од Кичево од 1903 година во руски весник

„Македонецот од Кичево, Битолски вилает“. Вака гласи описот на една слика од рускиот весник „Весник и библиотека за самообразование“ од

Read more

Руски псалтир од 16 век зборува дека Александар бил Македонец, а не Грк

Александар Македонски е Македонец, има голема поврзаност меѓу сегашните Македонци и Александар Македонски. Ова го покажува факсимилното издание на руската

Read more