Home » Posts tagged with » НОВ
ФОТОГАЛЕРИЈА: Одбележана 70-годишнината од битката кај Кленоец

ФОТОГАЛЕРИЈА: Одбележана 70-годишнината од битката кај Кленоец

Организацијата на резервните офицери на Република Македонија, во соработка со МЗ Кленоец и општинската организација на Сојузот на борците Кичево го одбележа јубилејот  70  години од борбите за одбрана на слободната територија на Копачка и Дебарца пред споменикот на паднатите борци во НОВ во с.Кленоец. Оваа крвава и прва фронтална  битка на Македонските борци е наречена “Македонска […]

Денот на ослободувањето на Кичево се одбележува без поголеми свечености

Денот на ослободувањето на Кичево се одбележува без поголеми свечености

Големиот  историски датум , 70 години од првото ослободување, Кичево ќе го прослави поскромно од големината на самиот јубилеј, без соодветна програма  и богатство на содржини. И покрај немањето на соодветна програма  организирана од страна на локалната власт, сепак делегации на политичките партии од градот и Сојузот на борците од времето на НОВ, во текот на претпладнето ќе […]

Честит 11 октомври, денот на антифашистичкото востание на македонскиот народ

Честит 11 октомври, денот на антифашистичкото востание на македонскиот народ

На денешен ден во 1941 година во Прилеп борците на Првиот прилепски партизански одред извршија напад врз бугарската полициска станица во градот, на прилепскиот затвор и на телефонско-телеграфската мрежа. Со овој чин беше означен почетокот на востанието на македонскиот народ против бугарскиот окупатор, а со цел за конечно ослободување на земјата. На 12 октомври се огласија […]

11 септември – Ден на ослободувањето на Кичево

11 септември – Ден на ослободувањето на Кичево

На денешен ден, 11 септември 1943,  по капитулацијата на Италија во Втората светска Војна, партизанските единици по жестоки борби го ослободуваат градот Кичево. Со тоа Кичево стана првоослободениот град во Македонија.  Ова е првото ослободување на Кичево кое во наредните месеци уште неколку пати ќе биде окупирано и ослободувано. Во градот била формирана народна власт […]

Владимир Полежиноски – Авторот на асномските документи на Голи Оток

Владимир Полежиноски – Авторот на асномските документи на Голи Оток

Македонската јавност не знае кој е д-р Владимир Полежиноски, доктор на Сорбона, човекот што ја понесе револуцијата во Кичевско, еден од творците на актите на АСНОМ и голооточки затвореник На втори август 2004 година се навршуваат 60 години од одржувањето на Првото Антифашистичко собрание на народното ослободување на Македонија (АСНОМ), одржано во манастирот “Свети Прохор […]