Home » Posts tagged with » Петар Чаулев
IN MEMORIAM: Петар Христов Илиевски, 1920 – 2013

IN MEMORIAM: Петар Христов Илиевски, 1920 – 2013

Во петокот, на 92-годишна возраст почина Академикот Петар Хр. Илиевски. Петар Хр. Илиевски е роден на 2 јули 1920 година во село Горно Бигор –Доленци, Кичевско. По завршувањето на Богословскиот факултет во Софија, во 1946 година, работи како наставник во средни училишта во Скопје. Во 1956 година дипломира на групата Класична филологија на Филозофскиот факултет […]

Охридско – Дебарското востание од 1913 година

Охридско – Дебарското востание од 1913 година

Заборавеното и забранетото Охридско-Дебарско востание во југозападниот дел од Македонија од септември 1913 година, еден месец по Букурешкиот договор. ВМОРО во соработка со вооружените македонски Албанци креваат востание против српските војски. Ова е веројатно првиот воен сојуз помеѓу ВМОРО и Албанците. Востанието добива тајна поддршка и од штотуку формираната албанска држава. Во денешната македонска историја […]