Home » Posts tagged with » рамиз мерко
10 години од неуспешниот Референдум против срамната територијална поделба

10 години од неуспешниот Референдум против срамната територијална поделба

Тешко ми е што го пишувам ова. После 10 години е уште погорко чувството отколку тој врнежлив 7-ми ноември. Денес, точно пред 10 години се одржа референдумот против новата територијална организација на Република Македонија. 10 години после тоа, само на најиндоктриниран слепец не му е јасно која катастрофа претставуваше тој закон. Ќе ме извините за […]

СКАНДАЛОЗНО ВИДЕО: Оџата од Октиси повикува на протести против изградба на црква

СКАНДАЛОЗНО ВИДЕО: Оџата од Октиси повикува на протести против изградба на црква

Скандалозно видео се појави на социјалните мрежи во кое јасно се слуша како оџата од село Октиси ги повикува муслиманските верници на протест против изградбата на црквата Свети Димитрија. По овој повик во селото стана тензично. Православните верници сакаат да ја возобноват црквата Свети Димитрија која и порано постоела на тоа место. За тоа ги […]

ФОТО: Во струшко Мислешево развеано македонското знаме

ФОТО: Во струшко Мислешево развеано македонското знаме

На 19-метарски јарбол во струшко Мислешево, утрово пред повеќе од 2000 граѓани се развеа државното знаме на Република Македонија. Мислешевци одлучија и покрај забраната од страна на администрацијата на Мерко, да го развеат државното знаме. Беше поставена и табла со натпис „Добродојдовте во Мислешево“. Јарболот со знамето е поставен на имот од Ѓорѓи Трифуноски кој, […]

Струшкиот градоначалник менува имиња на улици

Струшкиот градоначалник менува имиња на улици

Струшкиот градоначалник Рамиз Мерко повторно ги разбранува страстите кога еднострано почна да ги преименува имињата на улиците со имиња на Албанци кои не се поврзани со македонската историја. Изговорот го пронашол во тоа што со ова „ќе ја покажеле бројноста на албанското население во Струга“, јавува телевизијата Канал 5.  Покрај ова ќе менува имиња и […]