Home » Posts tagged with » Риза беј
Финишира втората фаза од реконструкцијата на главната улица во Кичево

Финишира втората фаза од реконструкцијата на главната улица во Кичево

Деновиве се очекува да се заокружат работите на реконструкцијата на главната улица во Кичево, во делот од градскиот плоштад до раскрсницата со улицата Гоце Делчев. Калдрмата е речиси комплетно поставена ,тротоарите со бекатон плочки се целосно завршени,така што до крајот на оваа седмица ќе биде заокружена втората фаза од оваа улица со монтирањето на електричните […]

Охридско – Дебарското востание од 1913 година

Охридско – Дебарското востание од 1913 година

Заборавеното и забранетото Охридско-Дебарско востание во југозападниот дел од Македонија од септември 1913 година, еден месец по Букурешкиот договор. ВМОРО во соработка со вооружените македонски Албанци креваат востание против српските војски. Ова е веројатно првиот воен сојуз помеѓу ВМОРО и Албанците. Востанието добива тајна поддршка и од штотуку формираната албанска држава. Во денешната македонска историја […]