Home » Posts tagged with » Рим
Истражување: Дали античката Ускана навистина се наоѓа во Кичево?

Истражување: Дали античката Ускана навистина се наоѓа во Кичево?

Намерата на овој текст е да помогнам и да дадам свое видување на минатото на Кичево и на лоцирање на античкиот град Ускана кој досега локациски се врзуваше со 3 локации, меѓу кои и кичевската котлина. Дали Ускана лежела во кичевскиот регион или не, останува на науката да утврди. Мојот текст, се надевам, ќе биде […]

За многу години Свети Димитрија

За многу години Свети Димитрија

Светиот великомаченик Димитриј Солунски живеел во третиот век и бил син на управителот на Солун. Легендата вели дека солунскиот војвода долго немал пород и по многуте молитви упатрени кон Бога бил даруван со машко дете кое со големо внимание го образувал, го воспитувал и го воведувал во христијанството. По смртта на татко му, Димитрија бил […]

Антонио Милошоски ги „здрви“ во ЕУ

Антонио Милошоски ги „здрви“ во ЕУ

“Ако ЕУ има принципи и бара од Русија почитување на меѓународното право во однос на Украина, тогаш би било логично да побара и од сопствената членка Грција почитување на меѓународното право и пресудата од Меѓународниот Суд на правдата во Хаг. На принципите им требаат повеќе дела, а помалку зборови. Македонија води принципиелна надворешна политика, има […]

Во тек е огласот на МЗ за запишување студенти на додипломски студии во Рим

Во тек е огласот на МЗ за запишување студенти на додипломски студии во Рим

Министерството за здравство потсетува дека во тек е оглас за запишување студенти од Република Македонија на шестгодишни додипломски студии во академската 2013/2014 година на Факултетот за медицина и хирургија „Агостино Џемели” во Рим. Огласот е во рамки на соработката на Министерството со католичкиот Универзитет „Свето Срце” во Рим и потпишаниот заеднички Меморандум за разбирање и соработка. Заинтересираните, […]

Денес е Свети Никола Мирликијски Чудотворец

Денес е Свети Никола Мирликијски Чудотворец

Свети Николај е роден кон крајот на III век во селото Патара, во малоазиската област Ликија. Станал архиепископ во градот Мир поради што е познат како архиепископ Мирликиски. Бил омилен меѓу народот, зашто секогаш ги помагал сиромашните, ги посетувал болните, ги штител затворениците и неправедно осудените, младите ги советувал, грешните ги упатувал на вистинскиот пат, […]

Денес е Свети Великомаченик Димитрија Солунски – Митровден

Денес е Свети Великомаченик Димитрија Солунски – Митровден

Светиот великомаченик Димитриј Солунски живеел во третиот век и бил син на управителот на Солун. Легендата вели дека солунскиот војвода долго немал пород и по многуте молитви упатрени кон Бога бил даруван со машко дете кое со големо внимание го образувал, го воспитувал и го воведувал во христијанството. По смртта на татко му, Димитрија бил […]

Каде се наоѓала Ускана?

Каде се наоѓала Ускана?

Името Ускана често се поврзува со антички град кој се наоѓал во кичевската котлина. За него дознаваме од записите на римскиот историчар Тит Ливиј (книга 43, поглавје 23) како град во кој живееле Пенестите. Него го споменува и археологот Вера Битракова Грозданова како град кој се наоѓал исто така во кичевската котлина. За разлика од […]

Џума (Султан Бајазид) џамија – Црква Света Петка во Кичево

Џума (Султан Бајазид) џамија – Црква Света Петка во Кичево

Преданието за постоење на црква Света Петка на местото или во близина на денешната Џума Џамија (Султан Бајазид) е едно од најраспространетите и највкоренети помеѓу кичевчани. Така и за Православните и за Муслиманите ова место е свето. Каде била, кога била изградена црквата и кога урната, кога е изградена џамијата се прашањата што многумина си […]

Богот Меркур од село Кладник

Богот Меркур од село Кладник

Статуетката е најдена случајно во шеесеттите години во месноста Корита, село Кладник. Потекнува од римскиот период. Изработена од лиена бронза. Висока е 6 сантиметри. Поставена е на конусно профилирано постоље, во стоечка положба.  Тежината на телото му почива на десната нога. Десната рака е спуштена покрај телото и во неа се наоѓа ќесе. Преку левото […]

Тврдина Кичевско (Китино) Кале

Тврдина Кичевско (Китино) Кале

Кичевското кале, попознато како Китино кале,  е возвишение во кичевската котлина кој е видилив од поголемиот дел од котлината. Истовремено тоа е центар на градот Кичево. Моментално е парк (во прилично незавидна состојба), со спомен костурница. Но, од најстари времиња, па се до средината на XIX век ова место било населено во континуитет, со помали […]