Home » Posts tagged with » свети ѓорѓија
Денес е Свети Ѓорѓија (Ѓурѓовден)

Денес е Свети Ѓорѓија (Ѓурѓовден)

Денес е Свети великомаченик Георгиј Победоносец (Ѓурѓовден), празникот на обновувањето на природата и на животот воопшто. Празникот на светиот великомаченик Георгиј познат како Ѓурѓовден се празнува на 6 мај според новиот (или на 23 април според стариот) календар. Тој се смета за најголем пролетен празник што го празнува не само христијанското туку и целото население […]

Света Марена од село Велмевци – стара средновекоквна црква

Света Марена од село Велмевци – стара средновекоквна црква

Св. Марина Марена е средновековна црква чии остатоци се наоѓаат над селото Велмевци. Црквата е во урнатини, едвај се познава оти имало објект. Би била сигурно заборавена да не останала во меморијата на локалните жители оти на тоа место имало храм. Сега местото е расчистено. Според она што се дознава од локалните жители, црквата е […]

Кичевската Саат Кула

Кичевската Саат Кула

  Изградена е во 1741 година. Османлиите граделе саат кули само во оние места кои ги сметале за градски населби. Кулата била изградена во подножјето на Китино кале, и се гледала од цела чаршија. По неа еснафот го мерел денот. Цели 185 години го покажувала времето на кичевчани. Не се знае точно од каде е […]

Кнежински манастир Свети Ѓорѓија

Кнежински манастир Свети Ѓорѓија

Некогашниот голем манастир Св. Ѓорѓија се наоѓал во атарот на село Кнежино, над популарното излетничко место Крушино. За човеково присуство има траги од најрани времиња. Уште од првите векови на христијанството тука постоел храм. Подоцна на негово место е изграден нов. Бил величествен, ограден со бедеми. Даруван е како од населението, така и од српскиот […]