Home » Posts tagged with » село
Населението од Лавчани 2 недели без струја

Населението од Лавчани 2 недели без струја

Населението во село Лавчани нема електрична енергија околу две недели. Додека ја пуштат електричната енергија би дошло до големи проблеми поради паднатите столбови и искинатите жици. Иако патот во село Лавчани е сосема прооден, екипи кои треба да го санираат проблемот сеуште немаат излезено на терен. Локалните жители апелираат до надлежните институции за итно решавање […]

Водици во Кичево и Кичевско 2015 (фото, видео)

Водици во Кичево и Кичевско 2015 (фото, видео)

Празникот Водици повторно не собра на прадедовските огништа. Кај и да си, за Свети Јован во Кичево да си. Оттаму од каде што ти е коренот, кај што си израснал, таму кај што ти е душата, без разлика каде и да се наоѓаш. Верба во Бога, обичаи, песни, ора и нормално – топла ракија. Никаде […]

ФОТО: Како се прославија Водици низ Кичево и Кичевско! [2014]

ФОТО: Како се прославија Водици низ Кичево и Кичевско! [2014]

Ако викаат: „За Божиќ кај и да си, дома да си“, во Кичево тоа важи и за Водици. Останало аманет од нашите предци да се собираме на огништата откаде потекнуваме и да го славиме големиот празник Богојавление. Со вера, со песна, со обичаи, со добра мисла. И секако, со топла ракија. Кумството се предава од […]

И Кичево ќе добие „Чајнатаун“

И Кичево ќе добие „Чајнатаун“

По Свети Николе, и во близина на Кичево ќе се гради работнички камп за потребите на кинеската компанија „Синохидро“ која ќе го гради автопатот „Кичево – Охрид“. По разгледаните опции, претставници на кинеската компанија ја договориле локацијата во селото Извор. Кампот ќе биде изграден на 10 000 квадратни метри и е нешто помал од оној […]

Нов грабеж на црква во Кичевско

Нов грабеж на црква во Кичевско

Ноќта помеѓу 28 и 29 јули непознато лице провалил во црквата „Свети Атанасија“ во село Горно Подвис – известуваат од МВР. Освен што нанел оштетување на црквата, тој одзел 10 икони и 500 денари. На негово откривање работи полицијата. Ова е уште еден во низата грабежи на верски објекти во Кичевско. На почетокот на годинава […]

Водици во село Ижишта

Водици во село Ижишта

Ден Божји 18 – ти Јануари, Водопос, почеток на Водици. Ноќта на премин од 17 во 18 – ти после 12 сатот се собираат Божи Кумовите, го врзуваат и китат сребрениот крст со Босилек, црвен и бел конец и старо сребрено париче. Во Ижишта одсекогаш бил само еден крст за цело село, што го сметам […]

Манастир Свети Врачи во село Речани (рабетинско)

Манастир Свети Врачи во село Речани (рабетинско)

Некогашниот манастир посветен на светите лекари („врачи“) Кузман и Дамјан наоѓал над селото Речани (рабетинско). Денес на тоа место едвај се познаваат урнатините од манастирот. Мештаните ова место го нарекуваат „манастириште“ и „калуѓерски манастир“. Народот го зачувал споменот за овој храм кој некогаш опстојувал на овој простор. Според Д-р Илија Велев, не се знае кога […]