Home » Posts tagged with » струја
Населението од Лавчани 2 недели без струја

Населението од Лавчани 2 недели без струја

Населението во село Лавчани нема електрична енергија околу две недели. Додека ја пуштат електричната енергија би дошло до големи проблеми поради паднатите столбови и искинатите жици. Иако патот во село Лавчани е сосема прооден, екипи кои треба да го санираат проблемот сеуште немаат излезено на терен. Локалните жители апелираат до надлежните институции за итно решавање […]

Вака се работеше за Кичево да добие струја (фото)

Вака се работеше за Кичево да добие струја (фото)

Прекинот на струјата која се случи изминативе денови еден од поголемите кои го памтат кичевчани. Дел од кичевските села сеуште имаат проблеми со напојувањето со електрична енергија. Прекинот беше предизвикан од големото снежно невреме кое го зафати градот вечерта помеѓу саботата и неделата. Причина за прекинот беше уривање на неколку столбови и дефекти на сите […]

Кичево повторно приклучено на преносната мрежа

Кичево повторно приклучено на преносната мрежа

Екипите на МЕПСО, по непрекината повеќе часовна работа во успеаја да ги санираат дефектите на 110 киловолтниот далекувод што ги поврзува трансформаторските станици „Сопотница“ и „Кичево“ со што градот Кичево и околните населени места се приклучија директно на преносната мрежа и добија напојување со електрична енергија. Од Македонскиот електропреносен систем оператор информираат дека екипи на […]

Делови од Кичево добија струја, регионот 30 часа без струја

Делови од Кичево добија струја, регионот 30 часа без струја

Кичевскиот регион повеќе од 30 часа е без електрична енергија, додека, пак, по 20 часа центарот на градот доби електрична енергија, но за околните населени места се уште не се знае кога ќе добијат струја. Од ЕВН велат дека има многу дефекти што настанале поради невремето и обилните снежни врнежи што вчера го зафати кичевскиот […]

Се реагира најбрзо за Кичево да добие струја

Се реагира најбрзо за Кичево да добие струја

Во  Кичево целиот град е без напојување со електрична енергија. Причинети се повеќекратни дефекти во високонапонската мрежа. Од она што го видов на терен и од разговорите со раководните луѓе на ЕВН и МЕПСО можам да кажам дека во моментот се презема се што е потребно за нормализирање на ситуацијата, истакна вицепремиерот Владимир Пешевски, кој […]

Намален бројот на кражби на струја во Кичево

Намален бројот на кражби на струја во Кичево

За две години екипите на ЕВН Македонија и полицијата откриле 2.010 кражби на електрична енергија во земјава. Од нив 1.831 се домаќинства, 170 мали бизнис корисници, пет јавни претпријатија и четири компании од категоријата индустрија. За сите се поднесени кривични пријави, дел од нив добија судска развршница, а дел чекаат на правосилни одлуки на судовите. […]

Кичевските училишта повторно имаат струја

Кичевските училишта повторно имаат струја

Кичевските основни училишта од вчера повторно имаат струја. Тие беа исклучени од електроенергетскиот систем минатиот вторник. Во две од нив сеуште нема греење, а учениците веќе трета недела не посетуваат настава. Општина Кичево која е надлежна за обезбедување на греење, не изнајде начин да го реши проблемот и ја повика владата да ги снабди училиштата […]

Село горит, Фатмир се шетат

Село горит, Фатмир се шетат

Додека ескалира состојбата со наставата во кичевските училишта кои немаат ни струја ни нафта за огрев, градоначалникот на Кичево, Фатмир Дехари беше до Швајцарија. Не бил сам, друштво му правел и претседателот на советот на општината, Ќамил Алиу. Присуствувале на седмата средба на селениците во Швајцарија. Средбата се случувала во вторникот  на 11 ноември. Истиот […]

Исклучена струјата и во струшките училишта

Исклучена струјата и во струшките училишта

Повеќе основни училишта во Струга и струшките села вчера се исклучени од електричната мрежа поради неисплатените долгови за потрошена струја. Како што информира раководителот на одделението за образование во Општина Струга Сурија Рушити, од системот за напојување се исклучени основните училишта „Јосип броз Тито“ и „Браќа Миладиновци“ во Струга, и нивните подрачни паралелки во населените […]

И ОУ „Санде Штерјоски“ без струја

И ОУ „Санде Штерјоски“ без струја

Во текот на вчерашниот ден екипи на ЕВН го исклучија од електродистрибутивната мрежа и основното училите „Санде Штерјоски“. Исклучувањето е поради акумулирани долгови од близу 400 000 денари. Учениците од ова училиште ќе одржуваат настава додека не падне мрак, а изгубените часови дополнително ќе ги одработуваат. Во текот на вчерашниот ден струјата беше исклучена во […]

Page 1 of 212