Home » Posts tagged with » Томче Илијевски
Големите сили – Долготројниот развој и изворите на енергија како геополитички  фактор во меѓународните односи

Големите сили – Долготројниот развој и изворите на енергија како геополитички фактор во меѓународните односи

Геополитиката е наука која ги изучува географските ефекти на одредена држава,регион и нивното влијание врз меѓународните односи и политика. Во одреден период големите сили соработувале меѓу себе, но знаеме и дека различните интереси довеле до катастрофални последици,светски војни и дизбаланс на светскиот поредок. Иако во текот на развојот на човечката историја минералите играле позитивна улога, […]

АНАЛИЗА: Економските односи на Турција за време на протестите

АНАЛИЗА: Економските односи на Турција за време на протестите

Ова лето Турција, ќе има нова разделна линија – пред и после плоштадот Таксим. Протестите кои најпрвин имаа еколошки карактер, спасувајќи го паркот Гези, од изградба на трговски центар во  на Истанбул,  тие се претворија во масовни демонстрации од страна на разни таргет групи во општеството на Турција. Во оваа кратка анализа ќе бидат опишани […]