Home » Posts tagged with » Ускана
Започнаа археолошките истражувања на Китино Кале

Започнаа археолошките истражувања на Китино Кале

Археолошкиот музеј на Македонија во соработка со Музејот на Западна Македонија во НОВ од Кичево, почна сондажни археолошки истражувања на локалитетот Китино Кале. Проектот е финансиран од програмата за капитални проекти на Владата и е координиран од Управата за заштита на културно наследство. Раководител на проектот е Орданче Петров. Откриените археолошки структури и движните наоди […]

Истражување: Дали античката Ускана навистина се наоѓа во Кичево?

Истражување: Дали античката Ускана навистина се наоѓа во Кичево?

Намерата на овој текст е да помогнам и да дадам свое видување на минатото на Кичево и на лоцирање на античкиот град Ускана кој досега локациски се врзуваше со 3 локации, меѓу кои и кичевската котлина. Дали Ускана лежела во кичевскиот регион или не, останува на науката да утврди. Мојот текст, се надевам, ќе биде […]

Се најавува истражување на Кичевското Китино Кале

Се најавува истражување на Кичевското Китино Кале

Директорот на Заводот за заштита на културното наследство, Паско Кузман, најави истражување на Кичевското Китино Кале за кое се врзуваат многу неодговорени прашања, пишува денешна Нова Македонија. Китиното Кале од поодамна се врзува како една од неколкуте можни локации на која се наоѓал античкиот град Ускана. – Треба да почнеме со истражувања на кичевското кале, […]

Каде се наоѓала Ускана?

Каде се наоѓала Ускана?

Името Ускана често се поврзува со антички град кој се наоѓал во кичевската котлина. За него дознаваме од записите на римскиот историчар Тит Ливиј (книга 43, поглавје 23) како град во кој живееле Пенестите. Него го споменува и археологот Вера Битракова Грозданова како град кој се наоѓал исто така во кичевската котлина. За разлика од […]

Откриени два бунари при реконструкцијата на главната улица

Откриени два бунари при реконструкцијата на главната улица

ВИДИ: ФОТОГРАФИИ ОД ЕДЕН ОД ОД ОТКРИЕНИТЕ БУНАРИ Два бунари со чиста вода за пиење се откриени при реконструкцијата на улицата Маршал Тито во Кичево. Првиот бунар е откриен веднаш наспроти црквата Свети Апостоли Петар и Павле, а вториот веднаш до тротоарот пред објектот на поштата. Во една шахта доаѓа чиста питка вода, но не […]