Home » Posts tagged with » Херајлеја Линкестис
Започнаа археолошките истражувања на Китино Кале

Започнаа археолошките истражувања на Китино Кале

Археолошкиот музеј на Македонија во соработка со Музејот на Западна Македонија во НОВ од Кичево, почна сондажни археолошки истражувања на локалитетот Китино Кале. Проектот е финансиран од програмата за капитални проекти на Владата и е координиран од Управата за заштита на културно наследство. Раководител на проектот е Орданче Петров. Откриените археолошки структури и движните наоди […]

На чекор до откривањето на гробот на Александар Македонски

На чекор до откривањето на гробот на Александар Македонски

Јас сум тргнат по неговиот пат. Одам, и го барам. Секогаш сум зад него, и во мо­мен­тот сум зад петиците на гробот на Александар Македонски, изјави во саботата познатиот македонски археолог Паско Кузман при посетата на Хераклеја Линкестис кај Битола. Зап­ра­шан кои се неговите претпоставки дали гробот на Александар Македонски е на македонска територија или […]