Home » Posts tagged with » Чернобил
Разгледница од Припјат, Чернобил (видео)

Разгледница од Припјат, Чернобил (видео)

Припјат е напуштен град во Украина на границата со Белорусија, кој се наоѓа во близина на нуклеарната електрана „Чернобил“. Основан бил во 1970 година како 9-ти „нуклеарен“ град во тогашниот Советски Сојуз. Во 1979 година го добил статусот и правата на „град“. За жал, оваа титула ја носел само 7 години, се’ до 26 април […]

Во 1990-тите на Кичево му се случи економски „Чернобил“

Во 1990-тите на Кичево му се случи економски „Чернобил“

Кичево порано важело за град со средна економска развиеност, но по транзицијата од многуте стопански капацитети што функционирале во градот, денес повеќето се затворени, поради што без работа останале околу 5.500 граѓани. НЕДОСТИГААТ ИНВЕСТИЦИИ Забрзан економски развој и отворање нови работни места преку странски и домашни инвестиции во индустриската зона во Кичево, како и довршување […]