Home » Posts tagged with » јордан пиперката
Заврши санацијата на кулата на Јордан Пиперката во Брезово

Заврши санацијата на кулата на Јордан Пиперката во Брезово

Со поддршка на Министерството за култура реализиран е проектот за санација и конзервација на кулата на истакнатиот македонски револуционер Јордан Пиперката во село Брезово, Демир Хисар. Со цел заштита на овој значаен објект кој останал сочуван поради својата специфична градба, соопшти Министерството за култура, стручните екипи на Заводот за заштита на спомениците на културата и […]

Чествување по повод 110 години од смртта на Јордан Пиперката

Чествување по повод 110 години од смртта на Јордан Пиперката

Во организација на Општината Демир Хисар, на познатиот војвода Јордан Сиљанов Пиперката денеска беше оранизирано достоинствено чествување по повод 110 годишнината од неговата херојска смрт во крвавата пресметка со турскиот аскер на 10-ти август 1903 година на Церско Поле. По тој повод, висока општинска делегација предводена од претседателот на Советот Кире Ристевски и заменик градоначалникот […]

Чествување по повод 110 години од смртта на Јордан Пиперката

Чествување по повод 110 години од смртта на Јордан Пиперката

По повод 110 години од смртта на војводата Јордан Сиљанов Пиперката, градоначалникот и советот на Општина Демир Хисар организираат чествување со кој достојно ќе се одбележи овој датум. Чествувањето ќе се одржи на 9-ти август со следнава програма: –         09:30 полагање на цвеќе на споменикот на Јордан Пиперката во село Жван –         10:15 посета на […]

Кичево,110 години Илинден: Битката кај месноста „Ѓурѓејца“ на 4-ти август 1903 година [4]

Кичево,110 години Илинден: Битката кај месноста „Ѓурѓејца“ на 4-ти август 1903 година [4]

Една од најкрвавите битки во Илинденското востание во Кичевско се одиграла на една голема полјана помеѓу селата Карбуница и Кладник во месноста “Гурѓејца”. Според хроничарите оваа битка сс одиграла на 4 август 1903 година и претставува една од ретко успешните и добиени битки на востаниците во Илинден, кој успех силно одекнал меѓу востаниците, како и […]

Дали Илинденското востание започна во Кичево? Востаничките дејствија на Илинден 1903 во Кичево и кичевско [3]

Дали Илинденското востание започна во Кичево? Востаничките дејствија на Илинден 1903 во Кичево и кичевско [3]

Неколку дена по Објавата на Главниот востанички штаб, началникот на воениот штаб во Кичево, Лука Ѓеров, точно една недела пред денот определен за кревање на востанието, на една полјана во подножјето на манастирот “Света Богородица – Пречиста”, одржал последно советување со раководителите на кичевските подреони. На оваа средба присуствувале: началникот Лука Ѓеров, војводата Арсо и […]

Кичево,110 години Илинден: Смилевскиот конгрес и почетокот на Илинденското востание [2]

Кичево,110 години Илинден: Смилевскиот конгрес и почетокот на Илинденското востание [2]

Првата одлука за востание била донесена на конгресот на Револуционерната организација во Солун одржан во јануари 1903 година, која одлука ќе ја проследат сите револуционерни окрузи. Иако прерана оваа одлука ќе биде прифатена во Битолскиот револуционерен округ на конгресот во селото Смилево Демирxисарско, одржан во почетокот на мај 1903 година, под раководство на Окружното раководство […]

Кичево, 110 години Илинден: Подготовки за Илинденското востание во Кичевско [1]

Кичево, 110 години Илинден: Подготовки за Илинденското востание во Кичевско [1]

Во чест на 110 години од кревањето на Илинденското востание и во спомен на херојството, пожертвуваноста и патилата на Македонскиот народ, Kicevo.Mk објавува статија во 4 дела посветена на Илинденското востание во Кичево и Кичевско. Текстот е на Душан Ристовски, објавен првично во 2003 година. Тука го дополнивме со фотографии од личностите и местата кои […]

Една средба со војводата Јордан Пиперката

Една средба со војводата Јордан Пиперката

Текстот кој следува е сведоштво на секретарот на кичевскиот револуционерен реон, со иницијали “Д.С.”, а публикуван во „Илустрација Илинден“ во 1927 година. Текстот е интересен бидејќи дава лични видувања на свидетел на периодот по Смилевскиот конгрес и пред почетокот на востанието кога моралот кај населението за оружена борба бил доста висок. Го опишува Јордан Пиперката, […]

Јордан Пиперката

Јордан Пиперката

“Нека не се надева ни Србија, ни Бугарија, ни Грција дека една педа земја македонска ќе добие, зашто за нејзиното ослободување ние крвта ќе ја пролеваме, па не ја даваме на друг, туку наша ќе биде”. Вака се изјаснуваше еден од најопеаните и еден од најпопуларните македонски војводи на ВМРО (по Гоце Делчев) Јордан Пиперката, […]