Home » Posts tagged with » Јужен Тек
Путин: Македонија може да биде на главната траса на „новиот Јужен поток”

Путин: Македонија може да биде на главната траса на „новиот Јужен поток”

Рускиот претседател Владимир Путин, во својата неколкучасовна прес-конференција во четвртокот, ги посочи Македонија и Грција како можни алтернативи на Бугарија, за проектот за транспорт на гас до Европа. Русија неодамна се откажа од проектот за изградба на Јужен поток, гасоводот кој требаше да спроведе руски гас преку Црно Море, Бугарија, Србија и Унгарија до Австрија, […]

Гасификација на Кичево најдоцна до 2023 година

Гасификација на Кичево најдоцна до 2023 година

По конечното расчистување на дилемите дали Македонија ќе биде приклучена на гасоводот „Јужен Тек“ („Јужен Поток“) стана јасно дека се отвораат нови поглавја на енергетски план за цела Македонија. Руски „Газпром експорт“ даде зелено светло за приклучок на земјава на евтиниот руски гас. Што значи тоа за нас? Пред се пониски сметки за затоплување на […]